Амерички председник Барак Обама у посети Хирошими — првом од два јапанска града који су жртве нуклеарних напада америчких трупа у августу 1945. године. Ови напади су били једини примери борбене употребе таквог оружја у историји човечанства. Дописници РТ-а Гајане Чичакјан и Калеб Мопин питали су Американце која је то земља последња користила нуклеарно оружје у војне сврхе.

 

Као последица атомских бомбардовања јапанских градова Хирошиме и Нагасакија у августу 1945. године од стране САД, када је исход Другог светског рата био готово решен, умрло је више од 200 хиљада људи. РТ је покушао да сазна колико Американци знају о једином примеру војне употребе нуклеарног оружја у историји човечанства.

 

РТ дописници су у Вашингтону и Њујорку питали локално становништво, која земља је, по њима, последња користила нуклеарно оружје у војне сврхе.

 

Северна Кореја, Немачка, Јапан, Ирак, Јужна Кореја, Кина, Израел, без коментара — то су били одговори Американаца.

 

— «Токио? Кина?»- покушао да погоди један од пролазника.

 

— «Али шта је са САД? То је био једини пример употребе нуклеарног… «- објаснила је новинарка.

 

— «Стварно? Вау! У реду, у реду», одговара једна жена.

 

 

Тачно је на питање одговорила око половина испитаника у Сједињеним Државама.

 

Подсетимо, 6. августа, 1945 у 08.15 по локалном времену, САД су бациле на јапански град Хирошиму атомску бомбу «Мали дечак» («Little Boy»). Три дана касније је бачена атомска бомба «Дебели човек» ( «Fat Man») на Нагасаки.

 

Ови напади су једини примери борбене употребе нуклеарног оружја.

 

Број погинулих од саме експлозије је до 80 хиљада људи. Међутим, до краја 1945. године је због радиоактивне контаминације и других ефеката укупан број жртава износио скоро 166 хиљада људи, а 5 година касније број је премашио 200 хиљада.

 

Оправданост оваквог бомбардовања је до данас тема расправе многих експерата.

 

Обама је одбио да расправља о легитимности атомских напада на Хирошиму и Нагасаки. Поред тога, он је рекао да се неће извинити због нуклеарног бомбардовања Јапана од стране САД током Другог светског рата. Обама је рекао да по његовом мишљењу није потребно да се враћају у прошлост.

 

Тагови: ; ; ; ; ;