Челници парохије су предложили градским властима да се парцела подели и да на једном делу буде сазидана школа, док би на другом остала црква, али градске власти нису ни узели у обзир тај предлог.

 

saints-peter-and-paul-serbian-orthodox-church-640x360

 

Српска православна црква Свети Петар и Павле у канадском градићу Оквил расписала је петицију да би спасла цркву и околно имање од агресије градске власти која приморава цркву да прода своје земљиште јер жели да на тој парцели да изгради школу.

 

За Србе у Канади ово место представља много више од религије. Оно је језгро живота и место које повезује становништво српског порекла на многим нивоима.

 

Како преноси Блиц у петицији се наводи да је зграда цркве и парцела на којој се налази у власништву ове црквене организације од 1980. године и да је од тада било место окупљања православних породица српског, румунског, коптског, руског и грчког порекла. Више од 750 породица се редовно окупља под окриљем ове цркве. Генерације су у њој крштене и венчаване.

 

Црква је дом за све. У њој окупљају сви православни верници из окружења да би прославили црквену славу. Људи се свакодневно срећу у парохији да би тамо квалитетно провели слободно време.

 

Иако су челници парохије предложили градским властима да се парцела подели и да на једном делу буде сазидана школа, док би други део и даље остао у власништву цркве, градске власти нису ни узели у обзир тај предлог. Највећи проблем представља чињеница да уколико црква буде приморана на исељење, не постоји одговарајући објекат и земљиште у Оквилу где би она могла бити пребачена.

 

 

ин4с

Тагови: ;