Руско Министарство одбране критиковало је данас Вашингтон због одбијања удружених војних операција против огранка Ал Каиде у Сирији, наводећи да став САД доприноси ескалацији сукоба у тој земљи.

 

Tan2016-5-27_14260819_1_620x0

Министарство је прошле недеље предложило да Русија и САД склопе коалицију за покретање заједничке војне акције против Нусра фронта.

 

САД су одбиле руски предлог, додајући да одржавају контакт са Русијом само да би обезбедили безбедност ваздушног простора у препуном небу изнад Сирије.

 

Руски војни званичници наводе да америчко одбијање могућности да се прикључе акцији против Нусра фронта «доводи до даље ескалације сукоба» и угрожава примирје.

 

Они су оптужили САД да нису успеле да убеде сиријске опозиционе групе да поштују руско-амерички споразум о прекиду ватре и да напусте подручја у којима делује Нусра фронт.

 

Руски министар одбране Сергеј Шојгу раније је назначио да би САД и међународна коалиција требало заједнички да изводе ваздушне нападе на терористе у Сирији од 25. маја, и додао да Русија има право да сама изводи нападе на терористе који нису укључени у примирје у Сирији, наводи Тас.

 

Тагови: