Током посете цркви Успења на Светој Гори, руски председник Владимир Путин постављен на столицу византијских царева, место које раније нико осим византијских царева није могао да заузме.

 

Византијски престо

 

У разговору са представницима Светог Кинота, руски лидер је захвалио Васељенском патријарху и приматима Грчке православне цркве на њиховој подршци Руске православне цркве и руског народа.

 

Владимир Путин: У православној традицији, Света Гора је наследство Богородице. Стога, сваки човек који крочи на ову земљу доживљава нешто посебно. Света Гора је центар православља и хришћанства. Више од 1 000 година овде се чува и множи традиција. Слажем се да је улога Свете Горе искључиво значајна данас када Православље у Русији и другим православним земљама у којима се практикује јача. Док јача, Православље помаже огромном броју људи да нађе духовну подршку. Прво писано помињање Руса на Светој Гори потиче још из прошлог миленијума што подвлачи значај Свете Горе за саверемену Русију. Вековима су Руси на Светој Гори црпли духовну снагу и знање. Оживљавањем историјског памћења данас, традиционалне културе, ми очекујемо консолидацију односа са Светом Гором.

 

 

Јеромонах Јован (Папајанис): Сада се цео свет ослања на Русију, на Православље. Да нема православља, не би било света. Једина религија која даје свете — је Православље. Зашто други не дају свеце? Зашто их папа не даје? Зашто Хитлер није дао свеце? Зашто толико држава не да свете? А Русија је дала Пајсија, Порфирија и друге свеце. А шта је са осталима? Православље је живо, оно доноси вечни живот, неугасиво је! У осталима нема живота.

 

 

У суботу, 28. маја, Владимир Путин је стигао на Свету Гору. Председник Русије, који се налази у посети Грчкој, другог дана је отишао у аутономну монашку државу Свету Гору поводом хиљадугодишњице присуства руског монаштва на Атосу.

Тагови: ; ; ; ;