Турски председник Реџеп Тајип Ердоган осудио је данас подршку САД курдским борцима у Сирији, након што су објављене фотографије на којима се види како амерички командоси носе ознаке милиције коју Анкара сматра терористичком групом.

 

ердоган 2

 

«Подршку коју пружају Јединицама за народну заштиту (ЈПГ) осуђујем. Они који су нам пријатељи, који су са нама у НАТО не могу и не смеју да шаљу своје војнике у Сирију са ознакама ЈПГ» — рекао је Ердоган у Дијабакиру, претежно насељеном Курдима, преноси АФП.

 

Коментар турског председника уследио је након што је фоторепортер Франс преса снимио америчке војнике у Сирији у униформи са ознакама курдске милиције ЈПГ, коју Анкара оптужује да изводи нападе у Турској као сиријски огранак Курдистанске радничке партије (ПКК), која више од три деценије води побуну против турске државе.

 

» ПКК, ПЈД, ЈПГ, Даеш (Исламска држава) — између њих нема разлике. Сви су они терористи «- рекао је Ердоган.

 

Одавно је познато да се око 200 америчких командоса налази у северној Сирији где помаже локалној милицији у борби против Исламске државе у њиховом упоришту Раки и усмеравају коалиционе ваздушне нападе, наводи француска агенција.

 

Ердоган је данас оптужио САД да су непоштене јер подржавају милицију и њено политичко крило, Партију демократске уније (ПЈД), и обећао да ће наставити са војним операцијама против ПКК, које је назвао атеистима.

 

» Зар нису уништили наше џамије? Ти људи су атеисти» — закључио је он.

 

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу такође је оптужио јуче САД за «лицемерје и двоструке аршине» и рекао да би амерички војници могли исто тако да носе лого Ал-Каиде, Исламске државе или Боко Харама.

 

САД су, у настојању да избегну раздор са савезницом Турском, јуче најавиле да ће припадници њихових специјалних снага на северу Сирије престати да носе беџеве герилских снага ЈПГ.

 

Стејт департмент је, међутим, умањио значај спора са Турском, нагласивши да Вашингтон и Анкара остају блиски партнери у широј борби против Исламске државе, упркос неслагањима у погледу улоге ЈПГ.

 

САД су ставиле ПКК на црну листу као «страну терористичку организацију», али њену сестринску групу са седиштем у Сирији, ЈПГ, сматрају корисним савезником пред претњом Исламске државе, закључује АФП.

 

ТАНЈУГ

Тагови: ; ;