Иранске власти саопштиле су данас да неће слати своје ходочаснике на овогодишњи хаџилук у Меку, оптуживши Саудијску Арабију за «опструкцију.

 

meka

 

 

Иранске власти саопштиле су данас да неће слати своје ходочаснике на овогодишњи хаџилук у Меку, оптуживши Саудијску Арабију за «опструкцију», што је наговестило нову кризу у односима два регионална ривала.

 

То је други пут за готово 30 година да ирански верници не иду на хаџилук у Саудијску Арабију, што је једна од пет светих дужности у исламу.

 

Ријад и Техеран, чији су дипломатски односи нарушени од јануара, већ неколико месеци воде исцрпљујуће преговоре о условима организације хаџилука, који је најављен за септембар.

 

«После две рунде безуспешних преговора и опструкције Ријада, ирански ходочасници ове године неће моћи да испуне обавезу одласка у Меку», рекао је ирански министар културе Али Џанати.

 

Иранска организација за хаџилук навела је да се Саудијска Арабија противи апсолутном праву Иранаца да одлазе на свето путовање у Меку и спречава их да на тај начин следе Алахов пут.

 

Та организација оптужила је Ријад да је два пута одбио да одговори на питања Техерана о безбедности иранских верника у Меки и поштовању њихових права.

 

У стампеду на прошлогодишњем хаџилуку настрадало је 2.300 верника, од чега 464 Иранца.

 

Протекле недеље, иранска делегација покушала је да са саудијским властима постигне договор о одласку иранских верника у Меку, али тај покушај није уродио плодом.

 

Председник Иранске организације за хаџилук Саид Охади рекао је да саудијско Министарство за хаџилук нема потребни ауторитет да доноси одлуке и да саудијска страна није прихватила услове које је поставио Иран.

 

Ријад је оптужио Техеран за неуспех у постизању договора и немогућност одласка ирансих ходочасника у Меку.

 

Саудијска Арабија предложила је током разговора у априлу да ирански верници прибаве електронске визе, што је Техеран прихватио, али су сва саудијска предстваништва у Ирану била затворена.

 

Неслагања око хаџилука продубила су кризу у односима двеју земаља, сунитске Саудијске Арабије и шиитског Ирана, традиционалних ривала и опонената у свим регионалним питањима, нарочито у погледу рата у Сирији, Ираку и Јемену.

 

Ријад и Техеран прекинули су дипломатске односе од 1987. до 1991. године, због сукоба иранских ходочасника и саудијских снага безбедности током хаџилука 1987. године, када је страдало 400 верника, већином Иранаца.

 

Односи двеју земаља поново су захладнели због овогодишњих нереда у саудијској амбасади у Техерану, изазваних протестима због погубљења шиитског вође у Ријаду Нимр ал Нимра.

 

РИЈАД: ТЕХЕРАН ПОСТАВИО НЕПРИХВАТЉИВЕ УСЛОВЕ ЗА ХАЏИЛУК

 

Саудијско Министарство иностраних послова саопштило је данас да су иранске власти поставиле «неприхватљиве услове» за учешће Иранаца на овогодишњем хаџилику у септембру у Меки.

 

«Иран је затражио право да организује демонстранције и друге привилегије које ће створити хаос на хаџилуку што је неприхватљиво», рекао је шеф саудијске дипломатије Абел ел Џубеиру.

 

 

 

 

НОВОСТИ
 

Тагови: ;