Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић поручила је да та држава не блокира Србију на путу ка чланству у ЕУ, али је истакла да ће Загреб наставити на инсистирању да Београд испуни хашке, мадридске и остале критеријуме.

nikolic-kolinda

Нагласивши да је Хрватској у интересу да Србија што пре уђе у чланство, Колинда Грабар Китаровић је изјавила да је данас са председником Србије Томиславом Николићем водила отворен дијалог и расправу.

 

Истиче да је Николића позвала да Србија и Хрватска сва нерешена питања реше за столом.

 

«Позвала сам Николића да Србија и Хрватска седну за сто и договорима решимо питања око Поглавља 23 и да дефинишемо прелазне и друге мере за дефинисање обавеза које је Србија преузела како би се омогућило отварање Поглавља 23», рекла је Грабар Китаровић у Сарајеву, у изјави за медије после састанка лидера Југоисточне Европе у Брдо-Бриони процесу.

 

Грабар Китаровић је, одговарајући на питања новинара, рекла да не жели да говори о детаљима, и да је потребно усмерити се на будућност и садашњост, а не на прошлост.

 

Констатовала је да је Хрватска последња која је ушла у у чланство ЕУ, али и подсетила да је прва која је ушла из Споразума о стабилизацији и придруживању.

 

Према њеним речима Хрватска зна колико су тешке реформе које је требало направити јер се, како је рекла, та држава суочавала са изазовом да мисли да неко тражи од ње нешто што није било тражено раније.

 

«Али у коначници, када видиш шта је учињено, Хрватска је данас боља земља, а све што је уложено у приступном процесу је у корист свих грађана Хрватске, како већинског народа, тако и националних мањина», закључила је Грабар Китаровић.

 

РТС

Тагови: ; ; ;