Ватрометом и централном прославом, којој присуствују турски председник и премијер Реџеп Тајип Ердоган и Бинали Јилдрим, Турска обележава 563. годишњицу отоманског освајања Константинопоља, данашњег Истанбула.

Turska-ss

На великој прослави у дистрикту Јеникапи, у европском делу града где је постављена највећа 3-де бина са визуелним приказом освајања града, очекује се око милион људи.

 

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган на прослави је критиковао Сједињене Америчке Државе, Русију и Иран због њиховог присуства у Сирији нагласивши да неспремност тих земаља да уклоне сиријског председника Башара eл Асада доприноси патњи Сиријаца.

 

«Шта тамо Русија и Иран у Сирији? Шта раде тамо амерички војници обучени у такозване закрпе једне терористичке организације?», запитао је Ердоган.

 

Турски председник је алудирао на слике које су ове недеље обишле свет а на којима америцки војници носе ознаке сиријске милиције, коју Анкара сматра терористичком организацијом због веза са курдским покретом који је забрањен у Турској.

 

Амерички званичници саопштили су да војници нису имали овлашћење да носе те ознаке.

 

Прослава протиче уз велике мере безбедности због чега су ангажовани подморница, фрегата, пет хеликоптера и 9.000 полицајца, укључујући контингент од 40 снајпериста, плус на десетине паса трагача.

 

За превоз грађана на прославу организовано је 5.005 аутобуса и 146 бродова.

 

На свом врхунцу Отоманско царство простирало се од Беча до Аденског залива, а султан Мехмет Други Освајач заузео је Цариград 29. маја 1453. године изазвавши пад Византијског царства.

 

Ердоганова владајућа Партија правде и развоја је од доласка на власт 2002. године настојала да појача сећање на отоманску прошлост Турака што, према мишљењу критичара, удаљава земљу од западног утицаја у правцу «неоотоманског» империјализма, оцењује АФП.

 

 

РТС

Тагови: ; ;