Председник Србије Томислав Николић који у Сарајеву учествује на Самиту „Брдо-Бриони”, имао је билатералне сусрете са својим колегама из региона, а јутрос се састао са шефом црногорске државе Филипом Вујановићем.

 

nikolic-tanjug--3-

 

Председници Србије и Црне Горе разговарали су у хотелу „Европа” о регионалној и билатералној сарадњи.

 

«На састанку је закључено да постоје врло добри односи између две државе и да у будућности треба да се концентришемо на унапређење економске сарадње кроз заједничке привредне пројекте као што је реконструкција пруге Београд-Бар. Такође, договорен је наставак контакта између два председника», наводи се у саопштењу из кабинета председника Србије.

 

Николић је у суботу своју посету БиХ, када је стигао у Сарајево на Самиту 100 бизнис лидера југоисточне Европе и Самиту „Брдо-бриони”, започео билатералним сусретом са словеначким колегом Борутом Пахором.

 

Председници Србије и Словеније разговарали су у хотелу „Европа” о регионалној и билатералној сарадњи и о наставку изванредних билатералних односа и даљем унапређењу економске сарадње две земље, саопштила Прес служба председника Републике.

 

Николићу је ово је прва посета Босни и Херцеговини од када је изабран за председника Сбије. Он је требало да посети Сарајево у марту ове године, што би била и његова прва званична и билатерална посета БиХ. Међутим, посета је отказана јер је у међувремену у Швајцарској по потерници из Србије ухапшен ратни командант Армије БиХ Насер Орић.

 

Николић ће данас учествовати на Самиту „Брдо-Бриони” процеса, на којем ће бити размењена мишљења о актуелној ситуацији у региону, као и могућностима унапређења регионалне сарадње са колегама из региона. На Самиту ће учествовати, поред председника Николића, његове колеге из Хрватске Колинда Грабар Китаровић, Словеније Борут Пахор, Македоније Ђорђе Иванов, Албаније Бујар Нишани, Црне Горе Филип Вујановић, Косова Хашим Тачи, као и чланови Председништва БиХ. Специјални гост Самита је председник Италије Серђо Матарела.

 

Процес „Брдо-Бриони” покренуле су 2013.Словенија и Хрватска како би се регионалном сарадњом и решавањем отворених питања додатно стабилизовале прилике на југоистоку Европе. Први састанак је одржан на Брду кдо Крања, када је почасни гост био председник Француске Франсоа Оланд. Годину дана касније састанак је одржан у Дубровнику, а специјална гошћа била је немачка канцеларка Ангела Меркел, док је трећи састанак одржан прошле године у Будви, а почасни гост је био председник Аустрије Хајнц Фишер. Четврти састанак одржан је крајем новембра у Загребу, где је гост био амерички потпредседник Џо Бајден.

 

Николић је јуче учествовао на председничком панелу Самита 100 бизнис лидера југоисточне Европе на којем се заложио за заједнички наступ земаља региона према ЕУ и избегавању међусобног подметања ноге на путу у Унију.

 

Председник Србије је констатовао да се сарадња међу државама погоршала због јачања ултранационалиста, а посебно је с тим у вези поменуо Хрватску критикујући блокаду те земље у приступном процесу Србије.

 

Политика

Тагови: ; ; ;