Томас Грејем, бивши саветник за Русију у администрацији Председника Џорџа Буша млађег, изјавио је за московски дневни лист „Известија“ да садашњи односи РФ и САД све више подсећају на нормалне односе великих сила, у којима је конкуренција нормална појава, али да би требало да науче да избегавају конфронтације, нарочито у области геополитике.

 

Извод из интервјуа.

 

По његовој процени, за Америку главна претња тренутно нису ни Русија, ни Кина, па чак ни радикални ислам, већ хаос у свету, пошто САД немају искуство постојања у мултиполарном свету и настављају да се руководе застарелом парадигмом у својој спољној политици.

 

14027468365809

 

«САД су тренутно у потрази за новим форматом односа са Русијом. Након завршетка хладног рата, САД су очекивале да ће Русија прећи на демократију, на систем сличан западном, али се испоставило да Русија иде другим путем. Она је поново постала посебна земља, каква је била вековима», рекао је Грејем и додао да Русија неће да се интегрише у западни свет, већ тежи да буде суверена држава која има своје вредности, које се не разликују много од западних, али имају своје нијансе. Због тога не може да се постигне договор о стратешком партнерству или о тешњој сарадњи по већини питања. Неће моћи ни убудуће.

 

Односи између РФ и САД би, по његовом мишљењу, требало да буду нормални, као између великих сила. То јест и РФ и САД имају своје националне интересе. Они се негде подударају, а негде не. Тамо где има добрих ствари треба да сарађују, а где су лоше, имаће конфронтацију. Питање је како уредити односе тако да лоше ствари не доводе до конфронтација великих размера.

 

Ови садашњи односи нису понављање хладног рата, сматра Грејем, већ нешто друго, што више личи на нормалне односе између великих сила.

 

«У овом новом мултиполарном свету је немогуће пронаћи главног непријатеља јер њега једноставно нема. Постоје различите велике силе. Ни једна од њих није стопроцентни непријатељ или пријатељ. Ова фаза је болна зато што је потребно прилагођавати се, а у нашој дипломатској историји нема ничега што би нас упућивало како да поступамо. Мораћемо да проучавамо искуство других земаља. Највероватније, европских», рекао је Грејем.

 

Земље не постају увек партнери. Постоји мирни суживот када државе разумеју једна другу и труде се да избегну непотребну конфронтацију, схватајући да имају различите националне интересе и да ће у њиховим односима бити присутан елемент конкуренције.

«Русија и САД имају различите представе о правилима игре. Ми на различите начине тумачимо многе појмове. На пример, легитимитет, суверенитет, самоопредељење, шта је то легитимна примена силе, имају ли право да постоје сфере утицаја. Увек ће постојати крајности и несугласице».

 

На питање које сфере су најперспективније за сарадњу између РФ и САД, Грејем је рекао да РФ САД могу успешно да сарађују у сфери неширења оружја за масовно уништавање, јер то штети свачијим интересима.

 

«У принципу, могућа је сарадња у борби против тероризма, али тренутно имамо различито схватање те појаве. То се види сада у Сирији, где се РФ и САД боре против «исламске државе», али на различите начине. За Русију је јачање Асадовог режима исправан приступ. За САД је исправан приступ свргавање Асада и постизање договора између остатака режима и умерене опозиције», рекао је он.

 

Грејем је навео да би сарадња могла да се успостави у свемиру, у решавању глобалних проблема као што су климатске промене, пандемија, прекограничног криминала.

 

На тање које су, по његовом мишљењу главне претње за САД, Грејем је одговорио: «Главна претња је хаос у свету. Претње се не крију у Кини, Русији или Африци. Питање је како са тим снагама постићи такве односе који би били у складу с интересима САД. Али, та конфигурација треба да доноси корист и другим учесницима, у супротном неће деловати. Тако да је главни изазов — редефинисање светског поретка“.

 

Ката

Тагови: ; ; ; ; ;