Град Ниш и Градска општина Пантелеј у сарадњи са ресорним Одбором Министарства за рад, социјална и борачка питања организује обележавање 207.годишњице Чегарске битке, у уторак, 31.маја 2016. у спомен-комплексу Чегар. Државна церемонија полагања венаца и пригодан програм у знак сећања на овај историјски догађај и славне чегарске јунаке одржаће се на дан битке, 31.маја са почетком у 11 часова, преносе Нишке вести.

 

091b246c30f6dc66b3c9772ce90dd7da_L

 

Венце ће положити представници Владе РС и ресорних министарстава, градски и општински званичници, представници бројних борачких организација и удружења потомака, као и потомци славног Стевана Синђелића из Свилајнца.

 

Битка на Чегру

 

Традиционално, од 8 часова изјутра, свештенство Нишке епархије служиће помен чегарским јунацима у простору капеле Ћеле кула.

 

Битка на Чегру је једна од пресудних битака вођених у Првом српском устанку између српских устаника и Турака.

Стеван Синђелић Битка се одиграла 31. маја 1809. године на брду Чегар (потковица, стопало) код села Каменица надомак Ниша.

Својим јунаштвом истакао се ресавски војвода Стеван Синђелић. Не могавши да победи бројно јаче турске снаге које су продрле у шанац, Синђелић је пуцао из кубуре у подземни магацин барута. У страшној експлозији настрадали су сви српски војници и много Турака. Да би застрашио Србе, турски паша је у знак освете и опомене наредио да се од лобања палих српских устаника сагради Ћеле-кула на улазу у Ниш. У Ћеле-кулу су узидане 952 лобање и данас стоји као симбол борбе Срба за независност.

 

 

 

 

Алфонс де Ламартин француски путописац је записао 1833. при посети Ћеле кули:

 

„Нек Срби сачувају овај споменик!

Он ће научити њихову децу колико вреди независност једног народа, показујући им по какву су је цену платили њихови очеви.”

Тагови: ; ; ; ; ; ;