Како је добро осетити снагу и силу молитве!

 

На литургији и парастосу у Крушедолу 28.05.2016-те, се на „Крушедолским звонима“ сабору Срба, окрепила душа, оснажила воља и угрејало срце. Сетио се присутни сабран народ свих недужних жртава које  је положио на олтар славе и крст страдања нашег. Сетио се мајке Ангелине и мученика Бранковића. Јасеновачких жртава и страдалих у погрому Срба из Хрватске од 1991. до данашњих дана.

 

zastava-krst-srbija-kosovo-foto-printskrinfb-1449923619-802659

 

Мисли су се слагале и множиле у молитви за покој душе и спасење њихово, али и наше. Нас живих, грешних, залуталих и неразумних. Нас заборавних, уплашених, обесхрабрених, обезбожених. Нас спремних на заборав те жртве и подаништво онима који ту жртву направише жртвом.

 

Сабору је присуствовао и председник Републике Српске господин Милорад  Додик и рекао:

 

«Ми смо слободан, слободарски народ, који и данас жели слободу другима, али хоћемо да се поштује и наша слобода…да се поштују наше државе, наша култура и наша вјера» Наше писмо!

 

Да бисмо били слободни, сви они више нису међу нама.

 

Парастос је држао владика Сремски господин Василије са свештенством. Након црквеног обреда изведен је културно-уметнички програм.

 

На другом месту је одржан “Молитвени доручак – љуби ближњег свог“ регионалног карактера. Свог? Ја сам на сабору свим срцем изљубила све своје ближње. Све Крајишнике, Личане, Кордунаше….Све СРБЕ.

 

Ко је присуствовао доручку и за шта се „молио“?

 

Сви представници земаља из региона, САД, представници немачког Бундестага, европског парламента…Ако је регионалног карактера ,шта ће ту Америка  која не само да није из региона него је са другог континента? Зашто непрестано неко има потребу да вређа интелигенцију читавог народа?

 

Немачка није из региона а Србија није у ЕУ да би на том балу присуствовали и њени представници. На крају крајева, када ћемо постати свесни да је за мир, љубав и слогу потребно да се сложе све стране? Не може само Србија то да жели и за то да се залаже.

 

Како наводи „Нова Српска мисао“ :

 

“ Према речима министра за рад, запошљавање борачка и социална питања Александра Вулина политика Србије јесте да са својим суседима има најбољу комуникацију и добре односе, те да читав регион буде пример како различити народи могу да сарађују и проналазе заједничке интересе.

 

«Наш однос према суседима биће срдачан и отворен. Са великим напором смо постигли политичку стабилност, и ми смо пример како она доводи до економске стабилности. Тако ћемо наставити да се понашамо», поручио је Вулин.

 

Он је је истакао да нема успешне Србије без мирног и стабилног Балкана.

 

«Ми ћемо све учинити да Балкан буде баш такав», рекао је министар и додао да се Србија данас представља у једном добром светлу.

 

Албански посланик Фатмир Медију каже да ништа добро није донело понашање када се упирало прстом и када смо једни друге оптуживали.

 

«Ми смо овде да разговарамо о сарадњи и просперитету региона. Немамо будућност уколико не радимо заједно и зато ми је веома драго што сам у Београду и желео бих да се поново вратим», рекао је Медију.

 

Доручак је организован у Палати Србија, а учесници доручкују уз звуке харфе.

 

О каквој то стабилности говори Вулин? Па он с времена на време нити зна где се налази нити коме се обраћа. Он је полтрон , јуловац са безочном сулудом реториком која се свиђа вођи. Политичка стабилност није постигнута ни у Србији ни на Балкану. Не зато што то ми не желимо него зато што то није у интересу истих тих , великих који су били присутни на том доручку и молили се свом ђаволу. О економској стабилности да не причамо у моменту када су све земље у региону ПРЕЗАДУЖЕНЕ  и грцају у самртничком ропцу. Народ као изнурена рага вуче и клеца под теретом бахатости оних које је сам изабрао. Чини се није боље ни заслужио. Заједнички интерес се и зове заједнички јер морају бити СВИ заинтересовани. Ми се упорно трудимо да свима објаснимо како треба они да имају  заједнички интерес са нама. А они живе по својој мери и на свој начин. Ми их интересујемо само кад некога треба насамарити и понизити.

 

Будите Ви сви срдачни и када премијера Србије гађају каменицама у Сребреници , и када развију заставу велике Албаније у сред Београда и када Рама извређа премијера и када Колинда оспорава вашу жељу за улазак у ЕУ….. Само ви будите срдачни . Ја нисам нити ћу бити према њима. УБИЈАЛИ СУ НАС И ТО ТРАЈЕ ЈОШ.

 

Да, и нека Медију заборави на било какве жеље везане за Београд и некакве повратке! Шта год да је желео да каже.

 

Побили су нам децу у Јасеновцу…. на Кошарама у бомбардовању, уранијумом и дан данас.

 

Молиле су се две Србије. У кратком временском размаку, различитим поводом и на различите начине. Једни Богу други ђаволу.

 

Што се тиче харфе, да је Зоран Бабић присуствовао доручку вероватно би се хвалио да је слушао нимфу.

 

Весна Ристановић

 

Тагови: