Представник Министарства унутрашњих послова Баконди објаснио ову меру повећањем броја илегалних имиграната који покушавају да пређу границу

 

идомени

 

Мађарске власти одлучиле да ојачају контролу на граници са Србијом. Такав корак, како наводи представник Министарства унутрашњих послова Баконди, који је одговоран за борбу против илегалне миграције, предузете су након повећања протока илегалних имиграната као резултат затварања кампа за привремени смештај миграната и избеглица у грчком Идомени.

 

«Након затварања кампа Индомни прошле недеље број избеглица који покушава да пређе мађарску границу се повисио — цитира Бакондија је АФП. — Због тога се ојачавају ограде (баријере).»

 

 

Број илегалних имиграната који покушава да пређу границу се повећао, према Бакондију, са 70-90 на 100-150 дневно. У понедељак, на српско-мађарској граници било је 250 миграната који су чекали дозволу за прелазак.

 

24 маја, грчке власти су покренуле операцију пресељавања миграната из кампа Идомени. За првих 24 сата било је евакуисано 2031 људи. Наредна два дана евакуисано је још око 1,8 хиљада. Ман. Након тога, полиција је саопштила да је да «у кампу нема никогосим шатора хуманитарних организација».

 

Истовремено, према АФП, у грчком логору у близини границе са Македонијом било је више од 8,2 хиљаде људи. Укупно у Грчкој, према неким проценама, има до 54 хиљада миграната који не могу да наставе пут у правцу централне и северне Европе.

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;