Више хиљада муслиманских верника је клањало испред Аја Софије у Истанбулу, захтевајући да им се омогући да се у њој моле, јавили су турски медији.

 

Aja Sofija 20nov

 

Молитву испред Аја Софије је водио имам из Меке, после чега су верници затражили да то здање поново буде џамија, јавља Бета.

 

„У име стотина хиљада браће, тражимо да нам омогуће да се молимо у џамији Света Софија“, изјавио је председник Удружења младих Анадолије, Салих Турхан.

 

Молитва испред Аја Софије је одржана поводом годишњице турског освајања Константинопоља 1453, после дуге опсаде.

 

Света Софија је саграђена на месту цркве коју је изградио Теодосије II, која је изгорела у време владавине цара Јустинијана 532 године, и постала је црква у којој су се крунисали византијски цареви.

 

Након пада Цариграда 1453 године султан Мехмед Освајач је наредио да се црква претвори у џамију. Уклоњена су звона, олтар, 15 m високи сребрни иконостас а иконе су покривене малтером који је накнадно исцртан муралима у духу Ислама.

 

Током владавине Отоманске империје црква је реконструисана и додата су четири минарета.

 

Касније је преко пута, по узору на цркву Свете Софије, саграђена султан Ахметова или Плава џамија која представља бисер отоманске архитектуре.

 

Ikona-u-Aja-Sofiji

 

Године 1935, 482 године након пада Константинопоља, је Кемал Ататурк одлучио да се Аја Софија претвори у музеј.

 

«Својевремено су заступници руске државне Думе подржали идеју да се Православној цркви врати Аја Софија у Истанбулу», саопштио је председник комитета Думе за питања имовине, координатор међупартијске парламентарне групе за заштиту хришћанских вредности Сергеј Гаврилов.

 

Пре неколико година се причало о томе да је Председник Турске Ероган одлучио да Аја Софија постане џамија, али су његови саветници одбацили ту могућност, назвавши је «фантазијом».

 

Аја Софија данас представља један од најзначајнијих споменика светске културне баштине и налази се на листи УНЕСКО од 1985 године.

 

Ката

Тагови: ; ;