Пентагон ће овог лета на неке од ратних бродова да инсталра нову врсту супермоћног оружја и да га истестира у „реалним условима”.

 

1115040-35

 

Експерт за војна питања Алисон Бери је за Fox News рекла: „То је уистину оружје нове генерације. По мојим сазнањима, поставиће га на један од разарача”, преносе fakti.rs

 

Дан раније је Wall Street Journal објавио да је реч о Electromagnetic Railgun-u – електромагнетном топу на специјалним шинама које омогућују да пројектил лети брзином од 1,5 km/s. Ови топови нове генерације ће омогућити САД да „поново буду испред војних технологија Русије и Кине”.

 

Амерички војни стручњаци су уверени да овај „топ” може да пуца „неограничено дуго”, а да ће морнарици САД омогућити да се ослободи коришћења барута.

 

„Са њиме ће се потпуно променити наш начин вођења борбе”, рекао је адмирал Мет Винтер.

 

Пентагон има намеру да у тестирања и усавшавање новог оружја уложи још 800 милиона долара. Први „топ” ове врсте је произвео BAE Systems,а други General Atomics.

 

Сматра се да Американци намеравају да своје ново оружје прво користе за „заштиту балтичких држава” и у Јужном Кинеском мору”. У Вашингтону постоје и они који сматрају да ће Москва и Пекинг у новом оружју видети „промену војне равнотеже у свету на своју штету” и да неће седети скрштених руку.

 

Ката

Тагови: ; ;