Раскол у Немачкој због санкција Русији

Водећи немачки политичари имају различите ставове по питању продужења санкција против Русије, пише The Wall Street Journal.

 

Немачка канцеларка Ангела Меркел инсистира на томе да је прерано говорити о укидању санкција и то је поновила на Самиту Г7 који је одржан у Јапану прошле недеље.

 

merkel_2019091b

 

Истовремено, водећи социјалдемократи Немачке и велики број политичара у владајућој коалицији се не слажу са таквим ставом. Они све више говоре о потреби да се санкције ублаже и да се обнове некада одлични односи са Русијом.

 

На пример, Министар спољних послова Немачке је већ најавио могуће постепено укидање санкција против Русије и позвао на њихову „рационалнију“ примену. Министар економије и енергетике и немачки вицеканцелар Зигмар Габриел је такође позвао на делимично укидање санкција.

 

The Wall Street Journal каже да је у Немачкој дошло до „ракола“ у коалицији због антируских санкција. Немачки политиколог и социјалдемократа Ролф Муцених је изјавио за лист да „разлике између партнера у владајућој коалицији одражавају дугогодишња супротна мишљења о санкцијама у Европи“. Како он истиче, Италија, Грчка и Мађарска су одувек биле критичари санкција и заговарале су њихово отклањање у блиској будућности.

 

„Европска позиција по том питању није јединствена“, рекао је експерт.

 

Шеф Одбора за иностране послове Бундестага Норберт Ротген, који заговара обнову санкција, је истакао да је могуће да по овом питању дође до раскола између ЕУ и САД као и растућих тензија између присталица и критичара Москве у Европи.

 

„То ће на Западу изазвати поделу и знатно ослабити његов ауторитет и утицај“, рекао је он.

 

Ката

Коментари: