Србија на „Новом путу свиле“

Пројекат „Нови пут свиле“ предвиђа да се наредних деценија 11 милијарди евра уложи у ауто-путеве, брзе железнице и луке и да се успостави боља веза Кине и Европске уније

 

Put svile

 

Да би у том послу део добила и локална предузећа на Балкану, ЕБРД је одлучио да у регион пласира милијарду евра кроз повољне дугорочне кредите привреди, вредне и до 15 милиона евра.

 

Игнасио Жакото из Интезе Санпаоло из Италије каже да желе да дају шансу малим и средњим предузећима да учествују у кинеским инвестицијама да би и домаћа привреда имала користи.

 

„Израчунали смо да би 50 одсто послова могли да ураде домаћи извођачи и хоћемо да их подржимо како би добили уговоре“, рекао је Жакото.

 

 

Детаљи се још не знају осим да ће средства бити пласирана преко међународне банкарске групације Интеза Санпаоло.

 

„Мала и средња предузећа ће моћи да купују опрему да иду у инфраструктурна средства, зависи од делатности – рочност од 10 до 15 година, што ће бити дефинисано за коју врсту пројекта ће бити 15 година. Биће прилике за мала и средња предузећа која већ јесу у нашој земљи тема, којима треба помоћи кроз овај програм, то ће бити појачано“, рекла је Драгиња Ђурић из Банке Интеза.

 

 

Министар привреде Србије Жељко Сертић рекао је да ће се свако трудити да највећи део тих пара „отме“.

 

„Ми ћемо сада радити што више да што већи број кинеских компанија дође, купе, направе стратешка партнерства, с друге стране потребна су нам кредитна средства и зато су нам важне кредитне линије из ЕУ и других делова света који могу да нам понуде јефтине кредите да направимо добру конкуренцију пре свега на међународном тржишту“, сматра Сертић.

 

 

У последње време све је више кинеских инвестиција у Европи, а и Европа спушта бране и зато, кажу упућени, најављени кредит ЕБРД-а није резултат ривалства и борбе за доминацију на тржишту.

 

„Мислим да није питање ко може више новца да стави на сто, већ коришћење пословне прилике. Кинеска привреда је већ број један у свету и не можете да не сарађујете с њима“, каже Жакото.

 

 

Према његовим речима, идеја „Новог пута свиле“ је амбициозни пројекат који ће утицати на целу Европу и који ће омогућити и да европска роба брже стиже на њихово тржиште.

 

Велики прилив страних улагања на Балкану утицаће на привредни раст држава, а посебно ће добро доћи малим и средњим предузећима која чине 99 одсто економија региона и запошљавају 60 одсто радне снаге.

 

 

 

Извор