Бивша мис Турске, манекенка Мерве Бујуксараџ осуђена је данас условно на годину и два месеца затвора због вређања председника Реџепа Тајипа Ердогана на друштвеној мрежи Инстаграм, јавили су турски медији, а преноси Бета.

 

merve_buyuksarac-Copy

 

Суд у Истанбулу осудио је манекенку зато што је на свом профилу на Инстаграму објавила измењену верзију турске химне али са увредљивим текстом на рачун турског државника. Ердоган је у време када је Бујуксараџ објавила песму био председник владе, а сада је шеф државе.

 

Бујуксараџ (27) је на такмичењу за мис Турске победила 2006. године.

 

Осуђена је истражитељима раније рекла да је није желела да увреди председника и да је само преузела и објавила на Инстаграму део песме објављене у једном сатиричном недељнику.

 

Адвокати Ердогана тврдили су међутим да објављивање овог садржаја не може да се правда слободом изражавања и да је текст био «понижавајући» за председника.

 

Од избора Ердогана на чело државе у августу 2014. године све су чешћа суђења због увреда на његов рачун. Скоро 2.000 судских поступака покренуто је од тада, а међу оптуженима су новинари, уметници и остали грађани.

Тагови: ; ;