Одлука о распоређивању четири батаљона НАТО-а у Пољској и балтичким земљама већ је донета, остало је да се размотре технички детаљи, изјавио је након преговора у Варшави са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом пољски министар одбране Антони Мачеревич, јавила је телевизија ТВН24.

 

NATO-Poland3987349439943-610x330

 

„Наш разговор је потврдио да ће у Пољској, као и у балтичким земљама, бити распоређени по принципу ротације четири борбена батаљона, који ће представљати важан елемент проширеног сталног присуства НАТО-а на Истоку“, изјавио је министар Мачеревич.

 

 

Према његовим речима, у техничке детаље који се сада решавају, спада конкретна локација распоређивања батаљона. Мачеревич је додао да ће у Пољској бити распоређен један од четири батаљона.

Током разговора, размотрена су и стална складишта оружја која би могла бити размештена у Пољској. „За нас је ово изузетно важно и појачава наш осећај сигурности и ефикасне безбедности Пољске и источног крила пакта“, нагласио је он.

 

 

Столтенберг је са своје стране истакао да ће се самит НАТО-а у Варшави у јулу одржати у критичном тренутку.

 

„Варшавски самит НАТО-а ће се одржати у критичном тренутку. У овом тренутку видимо више самопоузданију Русију која застрашује суседе и на силу мења границе. Такође видимо и растући екстремизам и насиље на Блиском истоку и у Јужној Африци“, изјавио је генерални секретар НАТО-а.

 

 

Столтенберг је истакао да НАТО такође мора да одговара на сајбер-претње и балистичке претње. Он је подсетио да је ротационо војно присуство на источном крилу Алијансе већ појачано и истовремено је нагласио да су акције НАТО-а усмерене искључиво на обезбеђивање сигурности.

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ;