Бриселу мора бити јасно да Црно море никада неће постати натовско језеро, изјавио је стални представник Русије при западној војној алијанси Александар Грушко.

 

48958

 

„НАТО данас покушава да своје шеме конфронтације пренесе на Црно море. Недавно је турски Председник Тајип Ердоган изјавио да се не сме дозволити да Црно море постане „руско језеро“. Али, у НАТО добро схватају да Црно море никада неће постати натовско језеро и да ћемо ми предузети све неопходне мере за неутралисање могућих претњи и покушаја вршења притиска на Русију са позиција силе из јужног правца“, рекао Грушко.

 

Он је подсетио да је руска Црноморска ратна флота била практично интегрисана у међународне напоре за стабилизацију ситуације у ширем региону Средоземног мора.

 

„Наши бродови су учествовали у операцијама против пирата у координацији са НАТО и ЕУ. Сада је НАТО од тога одустао“.

 

„Судећи по последњем сусрету Министара спољних послова алијансе, НАТО наставља политику ,обуздавања Русије’. Не желим да кажем да је у нашим односима са НАТО у току хладни рат, али алијанса се окреће шемама безбедности из времена хладног рата. То изазива забринутост јер се не ради само о политици, већ и о војној изградњи, а САД и њихови савезници у Европи само појачавају тај модел конфронтације“.

 

Ката

Тагови: ; ;