Влада Летоније до 1. септембра ће размотрити нацрт закона којим се прописује да се деци дају само летонска имена.

 

riga-latvija-litvanija_620x0

 

Нацрт закона представља амандман на закон о промени личног имена, презимена и националности. У њему су наведени разлози за одбијање регистрације имена ако оно „не одговара основама летонског језика или отежава укључивање појединца у друштво“.

 

Тренутно се у Летонији свим именима и презименима (уколико су мушког рода или се завршавају на сугласник) додаје слово „-с“ (-s): тако се име Мирон пише како Миронс, Руслан као Русланс. Сада се предлаже да се потпуно одбија регистрација имена која не одговарају летонској граматици.

 

У Министарству правде Летоније сматрају да ће такве мере омогућити да се заштити „демократски поредак у земљи“ и „право осталих становника Летоније да слободно разговарају на матерњем језику“.

 

Нацрт закона разматран је на састанку шефова министарстава 24. марта и сада пролази одобрење у низу одељења. До 1. септембра мора да буде предат на разматрање кабинету министара Летоније.

 

Посланик думе у Риги Руслан Панкратов, који се налази на челу организације за људска права — „Вратите наша имена!“, изјавио је да нове норме противрече међународном праву. Конкретно, нови нацрт закона крши Међународни закон о грађанским и политичким правима. Осим тога, 2010. године Комитет за људска права УН већ је осудио Летонију за изобличавање нелетонских имена и презимена у пасошима.

 

„У Летонији сматрају да то није услов, већ само препорука“, прокоментарисао је Панкратов.

 

 

Извор

Тагови: ; ;