Република Српска и Санкт Петербург би ускоро требало да потпишу Споразум о сарадњи, договорено је на састанцима делегације руског града и Министара у Влади Српске.

 

Радна група већ припрема текст документа који би, између осталог, требало да обезбеди већи извоз производа из Српске на тржиште Санкт Петербурга. У Бањалуци ће током наредних дана представници кључних одбора Санкт Петербурга са представницима Владе радити на јачању сарадње руског града и Српске, пишу Вијести.

 

1 st petersb

 

Најављен је раст обима робне размене, а Српска ће до краја године направити значајан искорак у промоцији потенцијала. У октобру и децембру требало би да на сајмовима у Санкт Петербургу, представи своје компаније, а постоји могућност и отварања привредног представништва у овом граду.

 

Српска има потенцијал да производи за тржиште Санкт Петербурга, потврдили су данашњи састанци у Влади. Договорена је конкретна сарадња.

 

«Битни су директни контакти привредника за развој сарадње», каже Елгиз Идрисович Качајев, шеф делегације из Санкт Петербурга.

 

Прошлу годину је обележио раст извоза пољопривредних производа на тржиште Санкт Петербурга, који је 200% виши него 2014 године. Реузлтати су представљени у Привредној комори.

 

Сачињен је план обима и структуре производа, које Српска може да пласира. Реч је о 100000 тона воћа, углавном јабука и 200 000 тона поврћа, углавном кромпира”, каже Стево Мирјанић, Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске.
Постоји интерес и за сарадњу у области индустрије. У наредним данима, уговор би требало да потпишу Руски ваздухопловни завод Климов и бијељински Орао.

 

«Радиће ремонт хеликопотера и хеликоптерских мотора, а постоји шанса да Климов има и власнички удое у Орлу», изјавио је Петар Ђокић, Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске.

 

Руси су заинтересовани и за подршку у успостављању дигиталног система у Српској. Први разговори са РТРС су већ обављени.

 

«Очекујемо ту нови вид сарадње, иако је РТРС у том погледу већ пуно напредовала и реализовала», додаје министар Ђокић.

 

Српска је стекла услове и за офанзивну промоцију својих потенцијала. Осим сајмова, шанса би могло да буде отварање привредног представништва у овом граду.

 

«Представљање брендова ће омогућити отварање тог привредног дома», каже и Министар Предраг Глухаковић.

 

 

Ката

Тагови: ; ;