Државе чланице Европске уније одложиле су визну либерализацију са «Косовом», Турском, Украјином и Грузијом, јавља «Ројтерс» позивајући се на изворе Европске делегације.

 

Брисел, ЕУ

Укидање виза за такозвану републику Косово је успорено упркос препоруци Европске комисије да се либерализује визни режим са ове четири земље, наводе извори ЕУ, пише Ројтерс, а преноси РТС.

 

Када је реч о Турској, Брисел каже да Турска напредује у испуњавању 72 критеријума за укидање виза али с обизиром на то да ће Анкара пропустити рок крајем јуна, вероватније је да ће визе бити укинуте тек на јесен.

 

Амбасадори ЕУ су разговарали о сличном договору са Грузијом али одлука о томе није донета. Могуће је да ће се то питање поново разматрати идуће недеље пре него што буду разговарали о још контроверзнијем питању Украјине.

 

Холандија, која тренутно председава Унији, заказала је техничке састанке о Украјини тек након састанка министара унутрашњих послова у Луксембургу 9. и 10. јуна, што је знак да пре тога вероватно неће бити донета одлука о Кијеву.

 

После замаха од пре неколико недеља подстакнутог договором ЕУ и Анкаре о смањењу прилива избеглица и миграната у Европу, преговори о визној либерализацији су запели због одбијања Турске да промени своје законе против тероризма.

 

Слабљење замаха је искомпликовало ситуацију и за друге три земље, кажу дипломате, а време до летње паузе полако истиче.

 

Европски парламент који треба да усвоји овакве споразуме одржаће последње седнице од 4. до 7. јула, а затим ће наставити с радом тек средином септембра.

 

 

Тагови: ; ;