Русија је у праву када тврди да су САД прекршиле обећања у вези са проширењем НАТО, пише амерички експерт за међународну безбедност Џошуа Шифринсон у чланку за Los Angeles Times.

 

Према његовим речима, док представници Запада причају о «провокацијама» Русије и тврде да она прети Европи, са тачке гледишта Русије, она је оштећена страна приморана да размишља о својој одбрани.

 

GetOriginalImageById

 

Представници Русије тврде да су 1990 године САД током преговора, уверавале СССР да се војни савез НАТО неће проширивати на исток.

 

«Запад је оштро протестовао, изјављујући да таквог договора није било. Међутим, стотине меморандума, извештаја и транскрипта у америчким архивима указују на супротно «, наводи аутор.

 

Према његовим речима, ови документи не праве од Путина свеца, али доказују да изјаве о томе да је Русија «предатор» нису оправдане.

 

Након проучавања ових докумената Шифринсон је представио следећу слику.

 

Након што је 1989 пао Берлински зид, јавило се питање чији савезник ће сада бити Немачка, У Бушовој администрацији су одлучили да уједињена Немачка треба да постане део НАТО.

 

У фебруару 1990 је тадашњи државни секретар САД Џејмс Бејкер причао о спремности да САД пруже СССР јаке гаранције да се пакт неће проширити «ни инч» у замену за подршку америчкој позицији у Немачкој, на шта је Михаил Горбачов је пристао. Никакав формални договор није закључен, али је очигледно да је реч о «услузи за услугу».

 

Међутим, интерни меморандуми Бушове администрације показују да су се током истог месеца САД предомислиле и одлучиле да одустајање од проширења НАТО није у њиховом интересу.

 

«Не треба да чуди да је Русија била бесна када је НАТО почео да позива Пољску, Мађарску, Чешку, балтичке и друге земље од средине ’90их да се прикључе алијанси», објашњава Шифринсон.

 

Ката

Тагови: ; ; ;