Учесници «Шарене револуције» блокирали су три прометне раскрснице у централном делу Скопља, што је довело до саобраћајне гужве. За време блокаде која је трајала око пола сата, полиција је била присутна на раскрсницама код «Црвеног крста», код Саборног храма и у близини Судске палате тако да није било контаката између демонстраната и возача.

 

farbanje_skoplja

 

Из грађанског покрета «Протестујем» који је организатор «Шарене револуције» позвали су возаче за стрпљење и подршку, као и да укључе сирену ако се нађу на блокраним раскрсницама, преноси РТС.

 

Подневна блокада раскрсница у центру Скопља је организована, како је наведено, да би «грађански глас допрео дубље у систем који је окупирао режим» (ВМРО ДПМНЕ И ДУИ).

 

Из покрета «Протестујем» су поручили да се у 18 сати настављају редовни грађански, такозвани вечерњи антирежимски протести, који се свакодневно одржавају од 12. априла.

 

Повод за почетак грађанских протеста је била одлука председника државе Ђорђа Иванова да аболира политичаре против којих Специјално тужилаштво води кривичну истрагу због афере прислушкивања разговора. Међу њима је највише чланова руководства владајуће ВМРО-ДПМНЕ, као и њен лидер Никола Груевски.

 

Демонстранти у организацији грађанског покрета «Протестујем» траже потпуно повлачење свих аболиција, оставку председника Иваанова и владе, и да се уместо ње формира експертска влада која ће припремити фер и кредибилне изборе. Један од захтева је и да невладине организације буду укључене у преговоре о политичком решавању кризе.

 

Политичка криза у Македонији, која траје скоро две године, додатно је заоштрена одлуком владајуће коалиције у македонском парламенту да распише изборе за 5. јун упркос противљењу опозиције, као и одлуком председника Иванова да аболира политичаре повезане с афером прислушкиваних разговора.

 

Криза је почела када опозициони СДСМ није признао резултате парламентарних избора због чега је одбио да уђе у парламент, оптужујући владајућу ВМРО-ДПМНЕ да је лажирала изборе.