Северна Кореја је подржала номинацију Доналда Трампа за председника САД, похваливши га на свом пропагандном сајту као „далековидог председничког кандидата“, способног да ослободи Американце страха од нуклеарног напада Северне Кореје.

 

kim-dzong-un

 

У колумни у листу ДПРК Тудеј, једном од гласила званичног Пјонгјанга, Трамп се описује као „мудар политичар“ и прави избор за америчке гласаче на председничким изборима 8. новембра, пренео је Ројтерс.

 

Трампову највећу конкуренцију, фавориткињу за номинацију демократа за председника САД Хилари Клинтон, севернокорејски лист је назвао „глупом Хилари“ због њеног предлога да се примени ирански модел свеобухватних санкција у циљу разрешења проблема нуклеарног наоружања на корејском полуострву.

 

Трамп је на ту тему рекао Ројтерсу да је спреман да разговара са севернокорејским лидером Ким Џонг-уном како би покушао да заустави нуклеарни програм Пјонгјанга и додао да би Кина такође требало да допринесе разрешењу тог проблема. ДПРК Тудеј је такође навео да Трампова изјава да би САД требало да повуку своје снаге из Јужне Кореје док Сеул не плати више представља један од могућих начина за постизање корејског уједињења.

 

„Испоставља се да Трамп није оштри, ексцентрични, необразовани кандидат какав тврде да јесте, већ је мудар политичар и далековид председнички кандидат“, наводи се у тексту.

 

ин4с

Тагови: ;