Одлука Министарства финансија БиХ да одбије захтев Тужилаштва БиХ за одобравање додатних средстава у износу од два милиона за завршетак ексхумација, пре свих српских, али и бошњачких жртава на три локације, у јами Радача код Мостара, Бућа поток код Сарајева и у јами Јакарина коса код Приједора је скандалозна, поручују из Републичког удружења породица несталих цивила и војника РС.

 

rs (10)_620x0

 

— Срамота је да нема новца у буџету за ексхумације. Ево ми из Републике Српске трагамо од завршеткат рата за још 1.670 несталих Срба. Питамо се шта то ради Савет министара БиХ? Новац се расипа на све могуће стране, али кад треба за ископовање посмртних остатака наших најмилијих, онда га нема — каже за «Новости» Недељко Митровић, председник поменуте организације.

 

 

Он каже да је већ годинама на сцени опструкција са државног нивоа кад је у питњау потрага за несталим Србима.

 

— Издвајају се милиони марака из буџета за чување пронађених остатака, а мизерија за ексхумације. Ово је недопустиво — каже Митровић.

 

 

Према његовим речима, Радача и Бућа поток, крију на стотине српских тела, а већ годинама никако да се заврши ексхумација.

 

— У Радачи је ископано 56 метара јаме и пронађене су кости. Претпоставља се да има на стотине тела убијених Срба и Бошњака са подручја Херцеговине. Али је потребно копати још толико, јер су тела затрпавана стенама, а за то је потребан новац како би се исфинансирала ексхумација — каже Митровић.

 

 

Борис Грубешић, портпарол Тужилаштва БиХ каже за «Новости» да ова институција сматра да је тражење несталих особа посебан приоритет и најважније питање за породице жртава, тако да средства за ексхумацију морају бити обезбеђена.

 

 

 

ПРОБИЈЕН БУЏЕТ

У Министарству финансија кажу да је Тужилаштво БиХ тражило додатна два милиона КМ за ексхумације и санацију на неколико локација и да је то много више од расположивих средстава. Само за ексхумацију у јами Радача затражено је додатних 405.000 марака.

 

— Захтев за толико новца образложен је енормним порастом предмета у Одељењу за ратне злочине. Буџетски захтев Тужилаштва БиХ за ексхумације и санације ове године износио је 649.000 КМ, а у буџету за 2016. одобрено им је 215.000 КМ. На позицији текућа резерва у буџету за 2016. годину планирано је 599.000 КМ. Захтеву Тужилаштва није могло бити удовољено због чињенице да је њим тражено много више новца него што је расположиво — поручили су из министарства финансија и трезора БиХ.

 

 

 

Мостар, тела Срба у јами Радача заливена бетоном

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ;