Министар трговине Расим Љајић изјавио је данас да очекује да ће Србија ускоро добити предлог споразума о слободној трговини са пет земаља Евроазијске уније.

 

080

 

Он је новинарима у Туристичкој организацији Србије рекао да верује да ће после тога почети преговори о завршету текста тог споразума, али није могао да прецизира колико ће то трајати и када ће бити завршени, преноси Бета.

 

«Циљ је да задржимо постојећи ниво либерализације трговинског режима који смо имали са Русијом, Белорусијом и Казахстаном, зато што је 99 одсто роба на том режиму. Други циљ је да се то прошири на Фијат и још неке производе, као што је сир, шећер, цигарете и вино», истакао је Љајић.

 

Како је објаснио, није реално да се постигне договор за шећер, цигарете и вино, јер Русија штити своју производњу, али Фијат је реалан, као и одређене врсте сира.

 

Врховни савет Евроазијске економске уније донео је одлуку да започне преговоре са Србијом о унификацији трговинског режима, чији ће резултат бити заједничка зона слободне трговине за све земље уније и ове балканске земље, изјавио је новинарима министар за трговину ЕЕУ Вероника Никишина. Учеснике уније која обједињује више од 180 милиона потрошача посебно интересује формирање заједничких тржишта нафте и гаса, као и сарадња са другим земљама, између осталог и са Србијом.

 

Љајић је рекао и да у овом тренутку овакви споразуми немају никакав ефекат на споразуме које Србија има са Европском унијом.

 

 

Тагови: