Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг истакао је да је Русија својим «агресивним понашањем» према Украјини и кршењем међународног права створила нову реалност, али да НАТО не жели нови Хладни рат.

 

russia_wants_war_look_how_closely_they_put_country_to_our_military_bases

 

«НАТО има двоструки приступ — застрашивање и дијалог. То није у супротности, већ је такав приступ најбоља основа за политичко ангажовање са Русијом. Наша порука Русији је јасна да не желимо Хладни рат. Хладни рат је прошлост и треба да остане део историје», објаснио је Столтенберг у интервјуу бечком дневнику «Курир».

 

 

Столтенберг је, на питање да ли дијалог са Москвом може да функционише, казао да код јаких тензија дијалог, предвидивост и транспарентност добијају на новом значају.

 

«Ми држимо отвореним канал за комуникацију са Русијом, али смо забринути због новог војног наоружавања Русије од Калининграда преко Крима до Сирије и источног Медитерана. Ту војну концентрацију треба узети у обзир и због тога НАТО изграђује своје мултинационално присуство на истоку. Наши стратези су израдили предлоге за ротацију појединих батаљона у региону. О броју и местима деловања одлука се доноси на Самиту НАТО-а», објаснио је он.

 

 

Столтенберг је истакао да НАТО не тражи конфронтацију, да је увек дефанзиван и спреман да своје савезнике одбрани од сваке врсте претњи.

 

«Појачане руске војне активности и спонтани маневри делују дестабилишуће. Практична сарадња са Русијом је на леду, постоји дијалог, као што је Савет НАТО-Русија. Потребна је војна транспарентност у евроатланстком простору, како би се ограничио међусобни ризик», указао је он.

 

 

Столтенберг је истакао да се ради на реформи Бечког документа о контроли конвенционалног, те најавио да војна алијанса шаље свог представника у ОЕБС у Беч како би продубио сарадњу с том организацијом.

 

Поред тога поручио је да НАТО од свих партнера, а тако и Русије тражи већу транспарентност.

 

Столтенберг је истакао да је тешња сарадња НАТО-а и ЕУ кључ за безбедност на истоку и југу.

 

«НАТО и ЕУ се допуњују. Двадесет две чланице ЕУ су чланице НАТО. Имамо заједнички став према Русији и модерним изазовима. НАТО и ЕУ сарађују у Егејском мору, а то важи и за Авганистан и Косово. На Самиту НАТО у Варшави у јулу планирамо заједничку изјаву о томе како можемо боље реаговати на будуће кризе и претње. Све то доприноси већој безбедности грађана», рекао је он.

 

 

Столтенберг је подвукао да је снажна Европа добра за НАТО, а снажна НАТО је добра за Европу.

 

 

Тагови: ; ; ;