Стратегија „жабе која кључа“: Како се НАТО полако приближава Русији

«Северноатланска алијанса неће одустати од своје стратегије приближавања према истоку што ближе руским границама», тврди руски политичар Виктор Алкснис.

 

Baltik-vojne-vezbe-Rusija-Amerika-620x350

 

Војно приближавање руским границама НАТО објашњава „повећаном агресивношћу Русије и њеним посредовањем у кризи у Украјини“, али руски политичар тврди да такви изговори немају оправдање.

 

«Подсећам вас да је експанзија НАТО почела деведесетих година. Крим и Украјина нису биле проблем тада, али Савез је ипак примила неколико источноевропских земаља у чланство. Мање од десет година пре тога, НАТО је обећао Горбачову да се неће ширити да исток», каже Виктор Алкснис.

 

«Москва је са правом забринута зато што НАТО „намерно еродује“ однос снага у Европи», рекао је Сергреј Лавров, руски Министар спољних послова прошле недеље.

 

Још један разлог за бригу у Москви је и успостављење ракетног штита у Европи. Иако је прошлог месеца активирано једно постројење америчког система противракетне одбране у Румунији, Лавров каже да Русија неће „претерано драматизовати ситуацију“, али додао да се нада да ће „на крају превладати прагматизам и здрав разум у приступу НАТО и западних партнера“.

 

Виктор Алкснис не дели мишљење Сергеја Лаврова и верују да НАТО неће одустати све док не испуни свој циљ, преносе Вести.

 

«Неће се смирити. Они тренутно, ако може тако да се каже, „кувају жабу“. Крећу се напред, мало по мало. Њихов циљ је да постигну способност пуног напада. Не говоримо о нуклеарном наоружању већ о јако прецизном конвенционалном оружју», тврди Алкснис.

 

Као пример, руски политичар наводи крстареће ракете, које могу да погоде мете у Русији за мање од 15 минута ако се лансирају из Естоније.

 

«Ни један систем није у могућности да се одбрани од таквих напада», упозорава Виктор Алкснис.

 

Једини начин да Русија спречи НАТО да свој план спроведе у дело је да производи више оружја и да ради на његовом унапређивању.

 

Ката

Коментари: