Британски лист Daily Mail је објавио репортажу о породици Јурија и Светлане Пантелејенко, у чијој кући живи меда по имену Степан.

 

Брачни пар је исцрпљеног напуштеног медведића прихватила када су га у шуми пронашли ловци, нкон што му је угинула мајка. Јуриј и Светлана су му заменили мајку и одгајили га. Данас је меда веома везан за ову породицу. Он је сада огроман. Само за ручак поједе око 25 кг рибе, поврћа и јаја, а омиљена посластица му је концентрисано млеко са шећером

 

Степан јако воли да се грли са својим «родитељима», да гледа фудбал седећи на каучу, да помаже породици у башти тако што полива цвеће..

 

Коментари на репортажу су заиста одраз различитих емоција и углавном су одраз култура у којима су људи одрасли.

 

„Јадни медвед, сигурно су му ишчупали све зубе“. (Канађанин)
„Биће лоше ако следећа прича буде о томе како их је медвед убио“. (Американац)
„Видите како је леп. Надам се да ће живети дуго и срећно“. (Аустралијанац)
„Ко ли прави намештај за ову породицу?“ (човек из Пенсилваније)

 

Оно што је британски лист прескочио да сопшти је чињеница да су Јуриј и Светлана Пантелејенко дресери. Они су почели да ради са медом још док је био јако мали.

 

„Треба привикавати животињу на поверљиву радну атмосферу како би осетила шта се од ње очекује. Треба да буде много посластица и све мора да се ради тако да на крају животиња добије награду“, причао је својевремено о својим односима са медом Јуриј Пантелејенко у интервјуу за РИА Новости.

 

Степан спада у мали број животиња које су практично потпуно лишене агресије према човеку. Како каже Јуриј, Степан никада није показао ни најмању агресију током свог живота и веселог је и живахног карактера, захваљујући чему је глумио је у много руских филмова.

 

 

Ката

Тагови: ;