Кандидат демократа за председника САД Хилари Клинтон је као адвокат 1975. године одбранила човека оптуженог за силовање 12-годишње девојчице, објавила је амерички CNN.

 

hilari-klinton-Reuters-Mike-Blake

 

Ова прича догодила се 1975 године у америчкој држави Арканзас. 41-годишњи мушкарац силовао је 12-годишњу девојчицу. Она се касно ноћу затекла у његовом аутомобилу, а он је одвезао на једно усамљено место где је испребијао и силовао. Након тога ова ученица шестог разреда завршила је на реанимацији.

 

Оптужени Томас Алфред Тејлор није признао кривицу и тражио је од суда да га заступа жена као адвокат. Суд је предмет доделио тада 27-годишњој Хилари Родем која се у то време налазила на челу Правног већа арканзаског универзитета. То је био њен први кривични поступак у пракси.

 

Хилари је покушала да одбије предмет, међутим касније је са изразитим ентузијазмом штитила интересе свог клијента. Учесници у поступку се сећају како је агресивно и са одушевљењем бранила свог клијента. Она је тражила психијатријски преглед жртве, тврдила да је девојчица «емотивно нестабилна» ида је маштала о сексуалном искуству са старијим мушкарцем. Свог клијента је приморавала на детектор лажи.

 

Као резултат тога Клинтонова је издејствовала да њен клијент не буде осуђен за силовање и злостављање малолетног лица. Уместо доживотног затвора колико је предвиђао тадашњи затвор Томас Тејлор је добио само годину дана затвора.

 

Ова прича је постала актуелна кад се 80-тих година појавио аудио запис на коме Клинтонова новинару из Арканзаса са смехом говори о овом случају. «Мој клијент је прошао детектор лажи!. Наговорила сам га и успео је», рекла је она. То је заувек уништило веру у полиграф. Најтужније од свега је што су за све оптужбе постојали докази.

 

Сама жртва, коју су новинари одмах пронашли, рекла је како је Клинтонова том приликом њу оклеветала како би оправдала свог клијента.

 

«Кад сам чула запис била сам у шоку. Просто ме је оклеветала. А говори како се наводно залаже за права жена»- рекла је жртва силовања након што је чула овај аудиозапис.

 

 

Сама Клинтонова је, одговарајући на питање новинара рекла да адвокат често не може да бира клијенте.

 

«Природа кривичног поступка је таква да клијенти могу да вам се свиђају или не али постоје адвокатске обавезе, и ја сам их само испуњавала кад сам била именована»- рекла је Клинтонова.

 

 

Извор

Тагови: ; ;