Председник Кине Си Ђинпинг стиже у нашу земљу 17. јуна у тродневну посету, од које велика очекивања имају и Пекинг и Београд. Током боравка у нашој земљи, кинеска делегација ће са српском страном потписати низ споразума, а Ђинпинг ће и открити споменик Конфучију, славном кинеском филозофу.

 

02 konfucije_620x0

 

У средишту разговора двеју страна, како се очекује, осим инфраструктурних пројеката, биће и пољопривреда, индустријске зоне, приватизација предузећа у реструктурирању…

 

Сарадник Института за новију историју Србије, који је докторирао на пекиншком универзитету, Јован Чавошки, каже за «Новости» да је очито да, уз Грчку и Мађарску, Србија заузима значајно место у геоекономским пројекцијама Кине:

 

О важности посете кинеског председника говори и то што је Србија прва «станица» Ђинпинга у Европи. На нама је сада да се економски и политички представимо. Све и кад би прошла без уговора за конкретне пројекте, посета сама по себи би била значајан темељ будућих односа.

 

Ђинпинг је, оцењује Чавошки, моћан лидер, а Кина веома заинтересована за нове економске односе са овим делом Европе у оквиру пројекта новог «кинеског пута свиле».

 

До доласка кинеског председника Србија је требало да комплетира потребну папирологију да би на јесен почели грађевински радови на прузи Београд — Будимпешта, а један од циљева Пекинга је да њихове компаније, уз сарадњу са српским фирмама наступају на трећим тржиштима.

 

 

НОВОСТИ

Тагови: ;