Кина се спрема да у јулу лансира први квантни комуникациони сателит тежак безмало пола тоне у склопу мисије квантних експеримената у космосу. Стручни тим мисије верује да је на прагу открића које може да измени криптографију заувек.

 

20160117.axrarebvak

 

Сателит ће до жељене локације бити допремљен уз помоћ ракете «Long March 2D», а лансирање ће бити обављено из Центра «Jiuquan Satellite» у пустињи Гоби.

 

У склопу мисије QUESS (Quantum Experiments at Space Scale) сателит ће покушати да тестира необичан феномен квантне повезаности у којем две честице делују као узајамно зависан пар чак и када су међу њима енормне удаљености. Својство једне честице има и друга и заједно чине систем.

 

То значи да мерењем особина једне честице као што је електрон аутоматски знамо особине његовог „партнера“ који може да се налази на другој страни свемира.

 

Овај феномен имплицира да честице „комуницирају“ међу собом иако не постоји физичка могућност њихове интеракције, поготово не при великим удаљеностима.

 

Према томе, сателит би могао садржати једну честицу док би се на површини Земље налазио њен „партнер“. На овај начин квантна повезаност би се додатно тестирала захваљујући удаљености сателита који ће орбитирати на висини од 600 километара синхроно са Сунцем.

 

Уколико се квантна повезаност покаже тачном, ефекат на будућу технологију био би енорман, а стручњаци већ виде потенцијал у комуникацији и криптографији.

 

У овом пројекту, осим кинеских научника из Шангаја, учествују и стручњаци Универзитета у Бечу.

 

 

РТС

Тагови: ; ;