Власт покушава да развласти Митрополију црногорско-приморску својинских права над црквама, храмовима и гробљима у престоници Цетиње, чиме још једном показује отимачку политику према Цркви и њеној имовини, оценио је за „Дан“ правни заступник МЦП Далибор Каварић.

 

Ivanova-korita1

 

Премијер Мило Ђукановић недавно је казао да је Митрополија највећи противник независне Црне Горе и њеног пута у НАТО.

 

Каварић је указао да су надлежне комисије за излагање Управе за некретнине Цетиње у току формирања катастра непокретности Престонице преписали на друго лице 10 објеката (цркве, храмови, гробља) који су били у вишевековном власништву МЦП. У току прошле године Митрополија је у катастарским евиденцијама на сличан начин остала без око 20 објеката, који су преписани на Цетиње и државу.

 

Каварић објашњава да су органи Управе за некретнине незаконито уписали црквена добра када су Митрополију лишили њених својинских права тако што су цркве, храмове и гробља уписали на саме себе као власнике.

 

„На тај начин су направили одређени правни хаос како би Митрополију онемогућили у вршењу својинских у уставних права. Комисије за излагање су раније вршиле упис цркава и гробаља на Престоницу и државу. То је разлика у односу на садашње поступање. Међутим, Управа за некретнине је сада примијенила стратегију и сада тај очигледно незаконити упис не врши на Општину, већ цркве уписује на саме себе“, казао је Каварић.

 

Објашњава да то раде на начин што, на пример, Цркву Свете Петке, чији је власник Митрополија, комисија не уписује на МЦП, већ на саму себе.

 

„Као да је Црква Св. Петке власник саме себе. Циљ је да се изазове правни хаос и анархија, како би Управа за некретнине, Министарство финансија и други државни органи располагали црквеном имовином и како би била онемогућена у вршењу својих права“, сматра он.

 

Каварић упозорава да је Управни суд сада почео да потврђује овакве одлуке Управе за некретнине и Министарства финансија, оцјењујући да се ради о координисаној акцији.

 

„Ово је Управни суд који је направио дисконтинуитет у односу на добру и закониту праксу ранијег Управног суда. Под утицајем је извршне власти и органа испод ње. Овакво поступање органа управе и Управног суда резултат је организованог и координираног односа Владе и користи се у очигледној одмазди и обрачуну према Цркви са крајњим циљем да се непокретна црквена имовина од ње отме“, истиче Каварић.

 

Сматра да се владине претензије према имовини Митрополије црногорско-приморске осликавају на примеру иконе Богородице Филермосе, која је, како каже, отета из манастира Острог.

 

„Отели су је да би је излагали по некаквим пећинама и да би туристима наплаћивали улазнице за њу. Отимање цркава је само континуитет поступања Владе који се огледа кроз једну отимачку политику порема Цркви и њеној покретној и непокретној имовини и светињама“, упозорио је Каварић.

 

Понуђени докази су евиденционог карактера и несу коришћени за потребе катастра земљишта од њиховог сачињавања до излагања непокретности пред Комисијом, наводи се у решењу.

 

 

ин4с

Тагови: