За задњих 25 година се удвостручио број Американаца који су пробали да учествују у хомосексуалним односима, а број присталица геј-бракова је у том периоду повећан пет пута, тврде амерички научници у истраживачком тексту објављеном у часопису Archives of Sexual Behavior.

 

gej-prava-zastava

 

„Оваква померања су се, као што се види, догодила током само једне људске генерације а то говори о веома озбиљним размерама саме појаве и о изузетној брзини културних промена. Сматрамо да је до овога дошло зато што је америчка култура постала још индивидуалистичкија и још оријентисанија на човекову личност и на равноправност. Ослобођени строгих социјалних норми прошлости, Американци су се дали у потеру за сексуалним доживљајима које пожеле да осете“, каже Џин Твенге са Унверзитета Сан Дијега.

 

Џин и њене колеге су проучавале период од 1973 до краја 2014 године. Тај период су поделили на два дела. Период до 1990 године и период од 1990 до 2014.

 

По њиховом истраживању, до 1990 су однос Американаца према истополним везама и број хомосексуалаца били прилично стабилни. Зато је 1990 само 11% Американаца било за геј-бракове, док је 4,5% мушкараца и 3,6% жена имало истополне односе. Од тада се ситуација драматично променила.

 

Данас на хомосексуалне бракове позитивно гледа 49% грађана САД, а чак 63% се залаже за њих. Проценат мушкараца и жена који су макар једном у животу имали хомосексуални однос попео се на 8,2%.

 

Ката

Тагови: ;