«Развој војне инфраструктуре на острву Сахалин и на Курилским острвима у Тихом океану до 2020 године ће бити задатак од приоритета за Русију», изјавио је командант Источног војног округа генерал-пуковник Сергеј Суровикин.

 

То би могло да се протумачи као јачање руског присуства на територијама на које претендује Јапан, али то није тачно.

 

Havaji-havajsko-ostrvo-Nihau-3

 

Наиме, Русија планира да изгради војну базу на ненасељеном острву Матуа, које је прилично удаљено од спорних територија. Научници су већ истражили острво и дошли су до закључка да је погодно за размештање војно-морских снага, пише Спутњик а преноси Блиц.

 

За време јапанске владавине, Матуа, острво површине од око 50 км је постало права неприступачна тврђава. Јапанци су још пре Другог светског рата протерали са острва староседеоце, Аину народ, и од тада су на њему живели искључиво војници.

 

Осим тога, Јапанци су ископали и неколико стотина метара подземних тунела па су изградили систем фортификација. Упркос томе, након што је Совјетски савез почео да ратује у Тихом океану, јединице које су биле размештене на острву предале су се без борбе.

 

Након Другог светског рата Совјетски Савез је на острву распоредио радио-извиђачке јединице Ратног ваздухопловства и изградио војну испоставу. После 2000 године војска је напустила острво Матуа тако да је оно остало без становништва. Од тада на острво углавном долазе знатижељници због остатака јапанске војне технике из Другог светског рата и тајанствених тунела и фортификација.

 

Оно што је посебно важно истаћи јесте да су Јапанци изградили три велика аеродрома са бетонским пистама, а генерал Суровикин у свом наступу је указао да су ове ваздушне луке у веома добром стању. Наравно да је неопходно обновити писте и инфраструктуру, али битно је да је територија већ припремљена, тако да трошкови неће бити велики.

 

Претпоставља се да ће на острву поново бити распоређена техничка извиђачка средства, авиони, као и борбени бродови. Тим пре што се у близини налази мало острво Топорко, које мање обасјава део обале острва Матуа у којем би могла да буде изграђена лука.

 

Није до краја јасно зашто је Русија тек сада одлучила да распореди велике снаге на острву, јер чак ни за време Хладног рата Совјетски Савез није обраћао толику пажњу на капацитете Матуа. Један од разлога би могао да буде жеља Русије да пажљивије контролише руте у Охотском мору.

 

Осим тога, вероватно се узима у обзир евентуална могућност да би Русија и Јапан могли да се договоре о решавању територијалног спора и делимичној демилитаризацији Јужних Курила.

 

Било како било, руска флота добија јединствено острво-тврђаву у Тихом океану које има касарне, складишта и подземна склоништа за мале бродове. А три аеродрома омогућавају Русији да распореди велике ваздушне јединице и да повећа свој утицај у региону.

 

Ката

Тагови: ;