Хашим Тачи критиковао је лидера десничарске Слободарске странке Аустрије ФПО Норберта Хофера, који је недавно тесно изгубио на председничким изборима у Аустрији, зато што се противи признавању једнострано проглашене независности Косова и чланству Приштине у међународним организацијама.

 

Parade of Kosovo Security Forces on 'Day of Force'

 

Хофер је и пре и после председничких избора изјавио да је Косово и Метохија део Србије, као и да Дејтонски споразум потврђује легитимитет и легалност постојања Републике Српске.

 

Лидер десничарске ФПО, који је познат по томе што се јавно противи примању Косова у међународне организације, каже и да једнострани потези у контексту статуса српске покрајине отежавају процес помирења и успостављања истинског дијалога, и тиме спречавају миран и просперитетан живот свих грађана на Косову и Метохији.

 

У вези са ставом који има према Републици Српској и Србима у БиХ, Хофер каже да је «Дејтонски споразум важећи међународни споразум, који потврђује легитимитет и легалност постојања Републике Српске».

 

«Сви покушаји одређених политичких чинилаца у Европи и ван ње да се овај статус промени или БиХ још више централизује, и то мимо воље народа Републике Српске, наша странка је увек осуђивала. Из тих разлога смо увек подржавали напоре руководства РС, на првом месту председника Милорада Додика, у вођењу самосталне политике, која Србима и свим другим грађанима РС обезбеђује мир и стабилност», наглашава Хофер.

 

 

Тачи, међутим, у ауторском тексту за Јуроактив, наводи да попут својих десничарских колега у Француској и Немачкој Хофер напада «етаблирану спољну политику Аустрије која признаје независност Косова».

 

Хофер је, како наводи Тачи, «јавно рекао да би било погрешно примити Косово у међународне организације јер би то само изазвало проблеме».

 

«Ми на Косову смо били шокирани да један политичар може да се попне готово до места националног председника на платформи која одбацује деценије прогресивене политике», пише Тачи уз оцену да је та политика помогла Балкану да превазиђе мржњу и национализам.

 

 

За разлику од тога, Хоферова политика је по њему «заснована на сукобу цивилизација и промовисању теорије да ислам није компатибилан са Европом, а то чини да се Косово, Албанија и Босна где муслимани чине велики део становништва, осећају искључени а не као део Европе», у којој су, према Тачију, они живели «не само вековима већ миленијумима».

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ;