Модерни руски ловац-бомбардер Су-34 је потпуно онеспособио рафинерију нафте под контролом «исламске државе». Рафинерија се налази поред града Рас-ел-Ајн, у сиријској провинцји Хасеке.

 

Су-34 је прво погодио резервоаре са нафтом, а потом је гађао и постројења саме рафинерије коју је захватио велики пожар, објавило је Министарство одбране РФ.

 

sirijska-vojska-i-asad

 

Ово је била појединачна акција руске авио-групе у Сирији, али војска Сирије у Дамаску спрема велику операцију која може имати и већ значај од ослобађања Палмире.

 

Војни врх у Дамаску већ увелико концентрише трупе за одбацивање одреда «исламске државе» од Деир ез-Зора, админстративног центра истоимене провинције. Тај град се налази на Еуфрату, а ИД га држи у блокади од почетка 2014 године. То је последњи велики град у Сирији који «исламска држава» држи у потпуној блокади.

 

Херојски га брани не превише бројни гарнизон, а скидање опсаде ће омогућити сиријској армији да заврши опкољавање Раке коју је ИД прогласила за своју „привремену престоницу“. Пад саме Раке у том случају постаје само питање времена, а војни врх ће све мобилне снаге моћи да пребаци на друге фронтове.

 

Прво би се највероватније пребацили на север провинције Латакија, а затим би уследиле борбе за провинцију Идлиб у којој јако упориште имају протурске снаге које Анкара обилато снабдева свим што им је потребно за рат.

 

Ката

Тагови: ; ;