Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је да су САД затражиле од Русије да не гађа положаје џихадиста из Фронта ел Нусра у страху да се не погоде положаји умерене опозиције у Сирији.

 

2400085 20.03.2014 Глава МИД России Сергей Лавров выступает на совещании представителей Министерства иностранных дел в субъектах Федерации. Евгений Биятов/РИА Новости

 

Лавров је истакао да је Русија раније инсистирала да умерена опозиција, која има подршку САД, напусти подручја где се налазе припадници Фронта ел Нусра, сиријског огранка Ал Каиде.

 

«Они су нас замолили да не гађамо положаје Фронта ел Нусра јер су одмах до њих припадници умерене опозиције. Та опозиција мора да напусти те терористичке положаје», рекао је руски министар и додао да је његова земља прихватила захтев САД.

 

 

Лавров и његов амерички колега Џон Кери разговарали су пре два дана о неопходности «заједничких и одлучних мера» против сиријског огранка Ал Каиде.

 

Русија је половином маја предложила САД заједничке ваздушне нападе на положаје џихадиста у Сирији. САД су одбациле тај предлог.

 

Неколико дана касније, Русија је саопштила да је спремна да сарађује са арапско-курдском коалицијом и САД у протеривању џихадиста Исламске државе из Раке.

 

Више од 280.000 људи погинуло је у грађанском рату у Сирији који је почео у марту 2011. године.

 

 

 

 

 

 

РТС

 

 

Тагови: ; ; ;