Премијер Албаније Еди Рама рекао је у Приштини да треба ударити свеалбанске националне темеље у региону и поручио да су «Албанија и «Косово», једна земља, један народ, један заједнички сан».

 

Еди Рама

 

«Једна земља, један народ, један заједнички сан, заједно смо трансформирсали границе од јендека у мост сарадње која је јача из дана у дан», рекао је Рама на трећој заједничкој седници такозване косовске и Владе Албаније.

 

Говорећи о правима Албанаца у општинама на југу централне Србије, Прешево, Бујановац и Медвеђа, Рама је рекао да та права морају да се поштују «колико и права мањина на «Косову» и Албанији».

 

Према његовим речима, уједињење «»Косова» и Албаније биће реализовано под европском заставом».

 

Оценио је и да треба институционализовати односе Приштине са НАТО-ом, што је, како је рекао, истакао и на недавном скупу Северноатлантске алијансе у Тирани.

 

Премијер Албаније је додао да подржава дијалог Београда и Приштине, и продубљивање сарадње свих у региону.

 

Поруку о «једном народу и једном сну», Рама је објавио уочи седнице у Приштини на свом Фејсбук профилу.

 

На тој друштвеној мрежи се уочи скупа огласио и косовски премијер Иса Мустафа који је навео да се на састанку предвиђа потписивање више споразума.

 

«На овом састанку, поред осталих ствари, предвиђено је да се потпишšе и серија споразума из области јавне администрације, економије, енергетике и прекограничне сарадње», навео је Мустафа.

 

 

Приштинска РТК преноси да ће «бити потписано седам споразума из разних области», а да се «поподне очекује заједничка прес конференција Исе Мустафе и албанског премијера Едија Раме».

 

Албанска агенција АТА наводи да је «први историјски састанак» овог типа одржан у Призрену 11. јануара 2014, док је други био у Тирани 23. марта прошле године под мотом — «Jедна земља, један народ, један сан».

 

Медији у Тирани су пренели да је Рама у свом говору у Приштини рекао да су Албанија и «Косово» увек били заједно — у добру и у злу.

 

Косовски премијер Иса Мустафа је поздравио албанску делегације оценивши да «приближавање и сарадња» није била никад боља него сада, те да су политички циљеви Приштине и Тиране исти.

 

Иначе, састанак владе у Приштини и Владе Албаније се одржава у Народној библиотеци, уз повећани степен безбедости, а грађанима је забрањен улазак и кретање по том здању.

 

Тагови: ; ; ; ;