Претња насилног исламског екстремизма на Косову постепено је расла од сукоба 1999. године, делимично уз помоћ новца страних организација које пропагирају екстремистичке идеологије, констатује се у објављеном извештају Стејт департмента.

 

igil_40-764x429

 

У извештају о тероризму у свету за 2015. годину, истиче се да је са Косова око 250 до 300 терориста путовало у Сирију и Ирак да би се борило у редовима Исламске државе (ИСИЛ) или Нусра фронта, од којих је око 50 убијено.

 

У делу извештаја за Косово, које се третира одвојено од Србије, констатује се, такође, да насилне екстремистичке групације активно користе друштвене медије за ширење пропаганде и регрутовање следбеника.

 

Иако се указује да у прошлој години на Косову није регистрован ниједан терористички инцидент, подсећа се да је полиција ухапсила осумњичене за планирање таквих напада.

 

Косовска влада наставља сарадњу са САД у области контратероризма, а Американци су обучавали и помагали тамошњој полицији и правосуђу у случајевима борбе против тероризма, додаје се у извештају.

 

Пошто безбедносна и политичка ситуација на северу Косова и даље ограничава способност владе у Приштини да на том подручју врши власт, Кфор и Еулекс сарађују са косовском полицијом у одржавању безбедности, укључујући границе, оцењује Стејт департмент.

 

У извештају се, као терористички инцидент у прошлој години, бележи хапшење пет косовских Албанаца 11. јула 2015. због покушаја да баце отров у језеро Бадовац из кога се Приштина снабдева водом.

 

Полиција је најпре ухапсила тројицу, а затим још двојицу за које се испоставило да су се борили у Сирији у редовима ИСИЛ-а. Сва петорица су оптужени за тероризам, додаје се у извештају.

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ;