Јеремић: Ако сте за промене у УН, ја сам Ваш избор

Ако верујете да су Уједињеним нацијама (УН) потребне промене, а не да се ствари наставе као и до сада, онда сам ја Ваш избор, рекао је на дебати у Лондону кандидат Србије за генералног секретара УН Вук Јеремић.

 

PGA concert for New Years

 

Јеремић је у дебати, у којој су учествовали и његови противкандидати Игор Лукшић и Антонио Гутереш, упозорио да су климатске промене највећа глобална претња.

 

Потребно је предузети одлучну акцију по питању Париског споразума, истакао је Јеремић, који се залаже да УН заузму нови приступ у домену мира и безбедности у свету.

 

Уједињене нације у овом тренутку имају превише слабу структуру да би се суочиле са безбедносним изазовима и претњама у свету, попут ИД, указао је Јеремић у дебати коју је организовала Асоцијација Велике Британије за УН.

 

Како је објављено на Твитер налогу организатора, Јеремић је рекао да му је намера да буде снажан заговорник људских права и предложи стварање снага за брзо деловање, како би се спречили геноциди и масовни злочини.

 

Он сматра и да УН нису успеле да допру до финансијера из приватног сектора, како би финансирале своје пројекте.

 

Имам наду у будућност. Можемо испунити очекивања људи и утицати на управљање у свету, истакао је Јеремић, одговарајући на питање из публике да ли има наде за будуће генерације.

 

Ако верујете да су УН потребне промене, а не да се ствари наставе као и до сада, онда сам ја Ваш избор, поручио је Јеремић.

 

Лукшић је оценио да је међународна сарадња од кључног значаја и указао на опасност од све чешћих епидемија. Највећи изазов је изостанак развоја, јер кроз развој ми можемо да осигурамо мир и безбедност, сматра Лукшић.

 

Потребно је поставити оквир за развој сваког дела света, рекао је Лукшић и нагласио да се новац донатора мора ефикасно користити.

 

Мир и безбедност су одговорност свих нас, морамо да радимо заједно, поручио је Лукшић.

 

Упитан о положају жена у свету, Лукшић је рекао да је за искорењивање насиља над женама потребно успоставити нове инструменте који би били правно обавезујући.

 

Гутереш је оценио да већа пажња мора да буде поклоњена превенцији сукоба и јачању мандата мировних снага УН.

 

На питање о односу према женама, Гутереш је рекао да се на нивоу УН морају успоставити јасни параметри и временски рокови које би требало следити како би се постигла једнакост полова.

 

Гутереш је одбацио тврдњу да су УН превише гломазне, оцењујући да се акценат мора ставити на ефикасност.

 

Према Твитер налогу организатора, сва тројица кандидата сагласни су да се припадници мировних мисија осумњичени за тешке злочине морају позивати на одговорност и да би о томе требало да одлучују независни трибунали.

 

 

RTS

Коментари: