Објављене фотографије Хасанбеговића на проусташком протесту

Готово двадесет година млађи хрватски министар Златко Хасанбеговић налази се на фотографијама као учесник протеста којим се, заједно са својим истомишљеницима и осталим познатим усташофилима који су тада стајали с њим раме уз раме, борио против враћања имена Трга жртава фашизма, објавиле су „Новости“, а преноси „Индекс“.

 

Hasanbegovic-protest

У мају 1998. године одржан је осми по реду протест за повратак имена Трга жртава фашизма. На Тргу хрватских великана, испред џамије, окупило се неколико стотина грађана, објавиле су Новости (гласило СНВ-а – прим. ред.).

 

Само неколико метара даље организован је контрапротест оних који не желе да се трг поново посвети жртвама фашистичког терора.

 

На фотографијама се уз Младена Шварца, свештеника Вјекослава Ласића, познатог по редовном одржавању миса за Анту Павелића, налази и тада прилично анонимни млади историчар и сарадник часописа Независна Држава Хрватска, Златко Хасанбеговић.

 

Hasanbegovic-proustaski-sku

Како Индекс преноси, проусташки демонстранти певали су усташку песму „Ево зоре, ево дана“ и дизали руку на нацистички поздрав и викали „За дом спремни“. Хасанбеговић није учествовао у певању, односно барем се то не види, али очито је да дели ставове људи с обзиром на то да је учесник протеста, преноси Индекс.

 

Исти демонстранти су, камењем, јајима, боцама и сузавцима, насрнули на учеснике демонстрација годину дана касније. Тада су нападнути Стјепан Месић, Весна Пусић, Зоран Оштрић и Зоран Пусић. Хасанбеговић је, показују снимци, био и на том протесту.

 

 

 

RTS

Коментари: