Редакција News Frontа као и многе наше колеге, нашла се на већ познатом списку ЦЕАС-а «широм затворених очију». О својој вези конкрено са Кремљом читамо са изненађењем али иначе није у фокусу то што се догодило.

 

logo-02

 

Шта рећи? News Front се већ одавно налази на листи непријатељских електронских медија објављеној на украјинском сајту «Миротворац» који у сарадњи са Службом безбедности Украјине и МУП Украјине, кршећи све норме међународног права објављује личне податке људи који се не слажу са званичном политиком Кијева. Ми као агенција која је регистрована на руском Криму и која константно ради у ДНР и ЛНР наравно да се нисмо могли свидети нелегитимној, од стране запада постављеној кијевској хунти, и искрено речено никад нисмо ни стремили ка томе.

 

Када смо покренули редакцију на српском језику међу првима нас је «изрекламирао» портал e-novine. Били смо и «путиновски» и «националистички» и «совјетски» чак и «шпијунски» медиј а да нисмо радили ни свега неколико дана.

 

Да ли је то утицало на рад редакције? Свакако. Радовали смо се богатству епитата о себи и сваки дан започињали и завршавали са продуктивном расположењем.

 

Студије о «руској мекој сили» представљају нови ниво односа према руском утицају на Балкану као таквом. Текстови су такви као да аутори откривају државне тајне или шпијунске завере. Руски медији никад нису ни скривали то да су руски, Поједини раде са доменом «ru» и у одељку «о нама» јасно наводе државну припадност и оријентацију ка алтернативној тачки гледишта. Различита мишљења су нормална у демократским друштвима за која се залажу либерали па се поставља питање чему спискови и игре шпијуна?

 

Руски медији а међу њима и News Front делују у оквиру националног и међународног законодавства поштујући суверенитет државе у којој раде. И једном је ЦЕАС приметио негативну конотацију као на пример текстова о Црној Гори за које они знају да нису никакав «хит» руских аутора већ да се просто ради о великом броју политичара чији се глас сигурно неће чути на западним медијима и руски медији на овај начин желе да створе равнотежу у друштву и медијима где ће сви моћи равноправно да искажу своје ставове.

 

Памтите ли када српски медији уопште нису извештавали о митингу од 20 хиљада људи који су стајали под њиховим прозором? А кримски News Front је организовао пренос уживо. Или у Црној Гори (коју госпођа Милић редовно позива да се прикључи алијанси «западне демократије»), 8 маја кад нико није приметио величанствену поворку као ни говор Митрополита Амфилохија, News Front је опет организовао пренос. Пренос уживо просто омогућава гледаоцу да сам формира мишљење о догађају, а не на основу пропаганде како то раде они који су одлучили да ћуте о овим догађајима.

 

Једна од основних техника дугорочног манипулисања са свести народа је одвајање појединца од историје, традиције, духовних и породичних вредности. Одвојен од корена човек постаје сличан поремећеном цвету који се неко време не разликује од самог себе али у стварности он није жив у потпуности. Безлична маса која нема упориште у историјским темељима и вредностима који могу да створе и нову идеологију је једноставно неко ко може да се контролише. Она функционише кроз низ параметара који нису непосредно везани за новинарство: масовна култура, исмејавање историје и религије, упрошћавање језика…

 

Размислите да ли се оваквим стварима баве руски медији? Док западни, и српски либерални медији дозвољавају себи да о Косову говоре као о држави, у једном штампаном руском медију скоро пола материјала посвећено је српској историји, православним храмовима, Косову и не само томе. Историја и култура су у служби позитивног, образовног кључа. И док званични медији ћуте о статусу СПЦ у Црној Гори, руски медији им уступају простор. И такође Русија није увела у српски медијски простор безвредне игре, вулгарне ријалити шоу програме са пропагандом сексуалног промискулитета, изношење детаља из интимног живота такозваних «звезда» као и филмове о хомосексуалности. Дакле ко се бави манипулацијом?

 

Зато се под «меком силом» Путина подразумевају текстови о заједничкој историји као и активностима Москве у њима. Зато се текстови о Првом српском устанку, Првом и Другом светском рату сврставају у пропаганду. Често се чује и једна нова шала: «Новорусија — пројекат Кремља. Не, Новорусија је пројекат царице Екатерине». А напори садашњег руководства Русије да се сачува глобални мир и борба против тероризма су нешто што не може да не види било који медиј који поштује себе.

 

Не, историју би требало заборавити јер тамо има много Русије. Такође и светске догађаје не треба пратити јер и тамо има Русије. Какав кошмар!- и опет позитивна улога. А ко се усуди да напише о исламским терористима који прете и Балкану тај је одмах «агент Кремља». Нешто ту није либерално.

 

На рад News Front-а и других руских ресурса очигледно је да овај списак неће утицати. Само ће читаоци добити брошуру медија чији текстови нису исписани западном руком. За то вам хвала.

 

Оксана Сазонова, главни уредник редакције News Front Србија.

 

 

Тагови: ; ;