Око 200 људи у Анкари изашло је на протесте због одлуке Бундестага да изгласа резолуцију којом се признаје злочин против Јермена који је извршен 1915. године геноцидом. Један број учесника акције је бацао јаја на зграду немачке амбасаде.

 

Током протеста испред немачке амбасаде у Анкари 3. јуна ниједан од његових службеника није рањен. У акцији је учествовало око 200 људи, док је ред чувала полиција, јавља Спутњик.

 

Немачки Бундестаг је у четвртак скоро једногласно усвојио резолуцију којим се масовно убијање Јермена у Османлијском царству назива геноцидом, упркос оштрим реаговањима из Анкаре због усвајања те резолуције.

 

Неколико десетина становника Јерменије окупило се данас испред немачке амбасаде у Јеревану, како би изразили захвалност Немачкој због усвајања резолуције у Бундестагу.

 

Геноцид над Јерменима спроводио се у западној Јерменији и другим провинцијама тадашње Отоманске империје између 1915 и 1923 године. Геноцид који је спроводила Турска значио је масовно истребљење, депортацију као и одузимање целокупне имовине Јерменима.

 

До сад је геноцид признало 29 земаља укључујући Русију, Француску, Канаду, Аустрију, Италију као и већину држава САД-а.

 

Тагови: ; ; ;