Командант америчке Шесте флоте вицеадмирал Џејмс Фого је изјавио да се између руских и америчких подморница води „нова битка за Атлантик”.

 

maxresdefault (1)

 

Фого је рекао да се ради о почетку нове ере конфронтације између подводних флота две силе коју је назвао „Четвртом битком за Атлантик” и упоредио је „бујање активности” руских подморнца у водама Атлантског океана са надметањем у тим водама за време Првог и Другог светског рата између „савезничких и немачких подморница” и између САД и совјетских подморница у годинама хладног рата.

 

„Опет нам упућује изазов ефикасна, искусна и технолошки напредна руска подводна флота. Руске подморнице „секу” воде Атлантика, тестирају наше одбрамбене могућности и оспоравају нашу доминацију на мору. Припремају подводно поље битака које ће им обезбедити предност у сваком будућем конфликту”, каже Фого.

 

Он упозорава да су руски ратни авиони и бродови постали знатно активнији након присаједињења Крима и да су у обезбеђивању „војног присуства” нарочито важне „Путинове подморнице”. Он тврди да је Русија повећала број операција са учешћем својих подморница и да то уопште више не крије.

 

По његовој рачуници, Русија је број подморничких операција повећала један и по пут. Он је уверен да руски ратни бродови и авиони на технолошком плану још заостају за америчким, али упозорава да је Москва сачувала „моћан потенцијал у производњи подморница”.

 

Фого прича о руским атомским подморницама, али наглашава и да руска војна бродоградилиштва побољшавају техничке могућности дизел-електричних подморница.

 

Како се и могло очекивати, адмирал Фого није сакрио да је највећи проблем што је Русија своје подморнице класе „Кило” (877 „Палтус” и 636 „Варшављанка”) снабдела крстарећим ракетама „Калибар-НК”. Он сматра да Русија својим подморницама „обележава” зоне властите моћи у Атлантику, у Црном мору и на Медитерану.

 

„Ако се имају у виду размере руског подводног патролирања и његова учесталост у Северном Атлантику и Норвешком мору, јасно је да Русија може постати претња безмало свм војно-поморским снагама НАТО. Утолико пре што сада имају и базу у Сирији”.

 

Реномирани руски медији су претходних месеци објавили да у војном врху у Москви признају да је америчка подводна флота још увек боља, али да руска флота већ има подморнице какве Американци још нису у стању да направе. У исто време, CNN је објавио да руске подморнице класе „Јасењ” већ доводе у питање доминацију америчке подводне флоте.

 

Ката

Тагови: ; ;