Председник Доњецке Републике Алксандар Захарченко је назвао НАТО индиректним непријатељем своје непризнате државе.

 

dnr-lnr

 

„НАТО помаже нашим непријатељима, а то значи да је посердно и наш непријатељ“, објаснио је он.

 

У исто време је Сергеј Лавров упозорио Кијев и његове западне покровитеље.

 

„Доњецк и Луганск не могу авансно реализовати минске споразуме, поготово док њихов статус не буде гарантован уставом Украјине“, рекао је Лавров.

 

Руски Министар је Кијеву објаснио због чега не може претендовати на контролу руско-украјинске границе која припада ЛНР и ДНР.

 

„Украјинци о томе непрекидно говоре. Али им је објашњено да Доњецк и Луганс неће пристати на то све док не буде амнестије и закона о посебном статусу који ће Донбасу гарантовати додатна права и док све то буде у уставу Украјине и гарантовано као трајно“.

 

Лавров је саопштио и да је Москва сагласна да припадници међународне посматрачке мисије у Донбасу добију право ношења пиштоља ради заштите.

 

Истовремено је московски војни експерт Алексеј Леонков, на директно новинарско питање о могућим новим ратним дејствима у региону, одговорио:

 

„Украјина је на границама Доњецке и Луганске Републике већ сконцентрисала 90 000 војника, преко 1000 тенкова и других оклопних возила, ПВО системе С-300ПС и „Бук“. Такве снаге се окупљају само уочи великих ратних операција, па зато сматрам да се вероватноћа њиховог обнављања из дана у дан повећава“.

 

„Главнину украјинских ударних снага овога пута ће чинити најамници из ИГИЛ и Турске који ће највероватније ратовати у саставу кримско-татарских добровољачких батаљона“, закључио је он.

 

Ката

Тагови: ; ;