Митрополит црногорско-приморски Амфилохије поручио је на обележавању 1.000 година постојања манастира Бијела код Шавника да су на власти у Црној Гори владари који себе и своју државу и независност обоготворују.

 

Митрополит Амфилохије: Темељ сваке кризе је пре свега духовна криза

 

Он је поручио да ако за 1.000 година Црна Гора није имала идентитет, онда боље да је није ни било.

 

„Не можемо ми да стварамо тај и такав идентитет. Није то идентитет у који је своју крв уградио Свети Јован Владимир. То је братоубилачки идентитет. Ова Црна Гора је рођена у Брозовом Јајцу, она је фиџан авнојевска, обезбожена, против душе и царства небеског гради своју моћ и славу, а све што је грађено против Бога и цркве божје, у историји је пролазно.

 

Моћна Европа вара и обмањује да би загосподарила земљом, људским душама и да изагна Бога из људске душе и људских срца. Онда нађе такве који су се одрекли Бога, да они слугарански у име неке независности крену у земљу недођију. Сав живот Јована Владимира био је у знаку голготе Христове, и није чудо да је сав његов живот оваплоћен у тајни онога часнога крста који се вековима чува у породици Андровића“, казао је митрополит Амфилохије.

 

Митрополит је питао какву независност славе они који су продали Косово и Метохију и Светог Јована Владимира.

 

„Каква је то независност? Је ли од Бога, дародавца сваког добра, извора вечности и чувара правде и поштења? То није независност од Христове голготе и крста распећа. Добро је што данашњи владари обиљежавају хиљадугодишњицу Јована Владимира, али није добро што проналазе темеље себе на њему какав није постојао, на лажном Владимиру. На власти су владари који себе и своју државу и независност обоготворују. Још кажу како су створили оквире Црне Горе независношћу и да те оквире треба да испуне новим идентитетом“, истакао је митрополит.

 

Нагласио је да је Јован Владимир својим делом и подвигом обједињавао цркву Истока и Запада.

 

„Он је са једне стране усмеравао себе и свој народ према Истоку, према ономе што ће касније добити назив православље, а не као наши властодршци који ових дана прослављају хиљадугодишњицу Св. Владимира. Добро је што га се сећају, али није добро то што га прије свега лишавају светости, онога што је суштина његовог бића и дела, па га зову Владимир Дукљански. Да је био само то никад он не би био запамћен у историји, и данас га не би помињали, баш као што се не помињу ни много моћнији владари од његовог времена. Историја памти цара Самуила као великог насилника, тиранина и освајача.

 

Цар Самуило је био за своје време оно што су НАТО пакт и европске државе за наше време. Није се само ограничио на простор своје ондашње Бугарске, него је хтио да загосподари Византијом, првим словенским државама Диоклијом и Зетом. И зато је и кренуо против Светог Јована Владимира. Јован Владимир је своју власт темељио не на томе што је наследио од оца, него на ономе на чему је утемељена свака истинска власт кроз историју, нарочито од времена Христовог. Није обоготворио Јован Владимир своју државу и своју власт, није обоготворио себе као што су то радили цареви и императори. Све што је градио, на Богу је градио.

 

Знао је и то да је свака сила до времена, а божја је једина свевремена. И сила и моћ и власт овде на земљи ако нијесу са Богом, онда пролазе и трагови им смрде нечовјештвом“, казао је митрополит Амфилохије.

 

На свечаној академији поводом обиљежавања 1.000 година од оснивања манастира Светог Георгија Победоносца у Бијелој код Шавника, који је подигао свети српски краљ Јован Владимир, присуствовао је велики број верника из целе Црне Горе, али и из бивших југословенских република.

 

ИН4С

Тагови: ; ; ;