Немачка је објавила Белу књигу која опредељује њен будући стратешки курс. У књизи је Русија окарактерисана као земља која „више није партнер него супарник”.

 

581118_mas-angela_f

 

У књизи немачки војно-државни врх процењује да се ситуација у Европи веома изменила и да је све постало „компликованије, непредвидљивије и динамичније”. Међу главне претње земљи, Немци су навели тероризам, сајбер-криминал, неуспеле новоустановљене државе, неконтролисане миграције, национализам, трку у наоружању, глобално отопљавање, епидемије и Русију.

 

По наводима из књиге, Русија је спремна да своје интересе оствари „насилним методама” и да једнострано мења границе држава које су под заштитом међународног права. Због тога јее Русија у Белој књизи проглашена за претњу светском поретку који је успостављен у Европи након хладног рата.

 

„Посебну бригу изазива то што Москва користи хибридне инструменте за брисање границе између рата и мира. Уколико Русија у најскорије не промени курс, она ће представљати претњу безбедности на нашем континенту”, пише у књизи.

 

Ката

Тагови: ;